Yaşam tarzı değişiklikleri, vitamin D ve magnezyum müdahalelerinin metabolik sendromlu bireylerde etkinliği
The effect of lifestyle change, vitamin D and magnesium interventions in individuals with metabolic syndrome
- Tez No: 556474
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Meta-analiz, metabolik sendrom, yaşam tarzı değişikliği, vitamin D, magnezyum, Meta-analysis, metabolic syndrome, lifestyle change, vitamin D, magnesium
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Çalışma metabolik sendromlu bireylerde yaşam tarzı değişikliği, vitamin D ve magnezyum müdahalelerinin metabolik sendrom bileşenleri olan bel çevresi, açlık kan şekeri, sistolik ve diastolik kan basıncı, yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol ve trigliserid düzeyleri üzerine etkinliğini değerlendirmek amacı ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda Eylül 2017-Mayıs 2019 tarihleri arasında yürütülen randomize kontrollü çalışmaların meta-analizi çalışmasıdır. Pubmed, Cochrane Library, Scopus ve Web of Science veri tabanlarında sistematik literatür taraması yapıldı. Araştırmacılar tarafından bulunan makaleler başlık, özet ve tam metin okuma, analize dâhil etme kriterleri, kalite değerlendirme ve yayın yanlılığı bakılarak meta analize alındı. Yaşam tarzı değişikliği müdahalelerini içeren çalışmaların tüm metabolik sendrom bileşenleri, fiziksel aktivite müdahalelerini içeren çalışmaların bel çevresi, sistolik ve diastolik kan basıncı ve yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol, beslenme müdahalelerini içeren çalışmaların bel çevresi, sistolik kan basıncı ve trigliserid, vitamin D müdahalelerini içeren çalışmaların sadece trigliserid, magnezyum müdahalelerini içeren çalışmaların ise yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol ve trigliserid üzerine etkili olduğu bulundu. Sonuç olarak, bu müdahaleler arasında en etkili yaşam tarzı değişikliği müdahalesi saptandı. Metabolik sendromlu bireylerde vitamin D ve magnezyumun, bileşenler üzerindeki etkisinin netleşmesi için daha fazla randomize kontrollü çalışmaya ihtiyaç vardır. Metabolik sendromlu bireylere uygun maliyetli, iyi planlanmış ve düzenli denetlenen etkili müdahalelerin yapılması, giderek artmakta olan kronik hastalıkların tedavisi için önemlidir.
Özet (Çeviri)
The study is a randomized controlled meta-analysis study that performed on Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Public Health between September 2017-May 2019 on the purpose of assessment of the efficacy of lifestyle change, vitamin D and magnesium interventions on metabolic syndrome components like waist circumference, fasting blood sugar, systolic and diastolic blood pressure, high density lipoprotein cholesterol and triglyceride levels in individuals with metabolic syndrome. Systematic literature review was performed in Pubmed, Cochrane Library, Scopus and Web of Science databases. The articles were included in to the meta-analysis by evaluating the title, abstract and full text reading, criteria for inclusion to the analysis, quality evaluation and publication bias. Studies including lifestyle interventions were effective on all metabolic syndrome components, studies including physical activity interventions were effective on waist circumference, systolic and diastolic blood pressure, and high-density lipoprotein cholesterol, studies including nutritional interventions were effective on waist circumference, systolic blood pressure and triglyceride, studies including vitamin D interventions were effective only on triglycerides, studies including magnesium interventions were found to be effective on high density lipoprotein cholesterol and triglyceride. As a result, among these interventions, the most effective intervention was lifestyle change. Randomized controlled studies are needed to clarify the effects of vitamin D and magnesium on the components in individuals with metabolic syndrome. Effective interventions with cost-effective, well-planned and regularly controlled interventions can be applied to individuals with metabolic syndrome are important for treatment of cronic diseases.