Toplum kökenli çocukluk çağı pnömoni olgularımızda mycoplasma pneumoniae ve chlamydia pneumoniae'nın seropozitiflik oranları
Seropositivity rates of mycoplasma pneumoniae and chlamydia pneumoniae in cases with community-acquired childhood pneumonia
- Tez No: 556614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, öksürük, pnömoni, Chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, cough, pneumonia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Toplum Kökenli Çocukluk Çağı Pnömoni Olgularımızda Mycoplasma Pneumoniae ve Chlamydia Pneumoniae'nın Seropozitiflik Oranları Amaç: Bu çalışma ile Toplum kökenli çocukluk çağı pnömoni olgularımızda Mycoplasma pnömoniae ve Chlamydia pnömoniae'nın seropozitiflik oranlarını saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Eylül 2009-Mart 2010 tarihlari arasında Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Polikliniğine; solunum sistemi enfeksiyonları şikayetleri ile başvuran önceden sağlıklı, başvurudan 48 saat öncesine kadar antibiyotik kullanmayan ve Toplum Kökenli Pnömoni tanısı ile kliniğimize yatırılan, yaşları 3 ay-15 yaş arasında değişen 150 çocuk alındı. Başvuru anında vital bulguları, boy ve kilo persentil değerleri alındı ve ayrıntılı fizik muayene bulguları kaydedildi. Yatan tüm hastalardan başvuru anında rutin testler için alınan kanlardan arta kalan yaklaşık 3µl'lik kısımda; Chlamydia pneumoniae ve Mycoplasma pneumoniae serolojileri mikro Enzyme Linked İmmünosorbent Assay yöntemi ile çalışıldı. Tüm hastalara yatış anında posterior-anterior Akciğer grafisi çekildi. Bulgular: Çalışmamızdaki çocukluk çağı Toplum Kökenli Pnömoni olgularımızda Mycoplasma pnömoniae IgM pozitifliğini; % 9,3, yaş ortalamasını; 78,71 ay, Chlamydia pnömoniae IgM pozitifliğini; % 2, yaş ortalamasını ise; 21,66 ay olarak saptadık. Mycoplasma pnömoniae IgM pozitifliği yaş artışı ile pozitif korelasyon gösteriyor idi. Sonuç: Pnömoniler hastaneye yatış nedenleri içerisinde yüksek bir orana sahiptir. Toplum Kökenli Pnömoni olgularımız içerisinde Mycoplasma pnömoniae ve Chlamydia pnömoniae seropozitif vaka oranı litaratür verileri ile uyumlu olduğu saptanmıştır. Toplum Kökenli Pnömoni'li hastalarda atipik etkenlerin önemli oranda sorumlu olabileceği düşünüldü. Yatış anında başlanan ampirik tedaviye cevap verme süresi beklenildiğinde iyileşme yok ise atipik pnömoni düşünülmeli ve buna uygun tetkikler alınıp uygun makrolid başlanmalı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Seropositivity Rates of Mycoplasma Pneumoniae and Chlamydia Pneumoniae in Cases with Community-Acquired Childhood Pneumonia Objective: We conducted this study in order to detect seropositivity rates of Mycoplasma pneumoniae and Chlamydia pneumoniae in cases with community-acquired childhood pneumonia. Material and Method: In this study were 150 children included who consulted Adana Numune Education and Research Hospital Child Policlinic between September 2009 and March 2010 due to respiratory system infections and who were healthy previously and had not used antibiotics until 48 hours before consulting and were hospitalized with a diagnosis of Community-Acquired Pneumonia and whose ages ranged between 3 months and 15 years. At the time of consulting their vital symptoms, height and weight percentile values were taken, and detailed findings of physical examination were recorded. The method of Chlamydia pneumoniae and Mycoplasma pneumoniae serologies mikro Enzyme Linked İmmünosorbent Assay was applied in approximately 3µl part remaining from bloods taken for tests from in-patients during consulting. Posterior-anterior chest radiography was performed on all patients during hospitalization. Result: In our study in the cases with with Community-Acquired childhood Pneumonia we identified Mycoplasma pnömoniae IgM positivity as 9,3 % and average age as 78,71 months; Chlamydia pnömoniae IgM positivity as 2 %, and average age as 21,66 months. Mycoplasma pnömoniae IgM positivity displayed a positive correlation with age increase. Conclusion: Pneumonias have the highest rate among the reasons of hospitalization. Among the cases with community-acquired pneumonia, Mycoplasma pnömoniae and Chlamydia pnömoniae seropositive case rate was detected to be consistent with the literature data. Atypical impacts were thought to be considerably responsible in patients with Community-Acquired Pneumonia. If there is not recovery when the time of response to empirical treatment begun during hospitalization is waited, atypical pneumonia should be considered, suitable examinations should be performed and appropriate macrolide should be started.