Bir beceri ve strateji oyunu olan tangramın postoperatif ağrı düzeyine etkisi
The effect of tangram which is A skill and strategy game on postoperative pain level
  1. Tez No: 556645
  2. Yazar: ÖZNUR TUĞBA ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REVA BALCI AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Skill and strategy games, non-pharmacological, postoperative pain, tangram game
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırma, beceri ve strateji türünde bir oyun olan tangramın, postoperatif ağrı düzeyine olan etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Deneysel olarak yürütülen araştırmanın verileri, 26 Eylül 2017-5 Mayıs 2018 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği' nde yatan ve ağrısı olan 118 hastadan toplandı. Hastalar randomizasyonla deney ve kontrol grubuna ayrıldı. Deney grubunda yer alan hastalara, 20 dakika boyunca beceri ve strateji oyunlarından biri olan tangram oyunu oynatıldı. Grupların ağrı durumları ön-test ve son-test olarak“Sözel Kategori Ölçeği”ve“Görsel Kıyaslama Ölçeği”ile belirlendi. Toplanan veriler SPSS 24.0 programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde ki kare testi, tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi ve bağımsız gruplarda t testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan deney grubunun GKÖ'ne göre ağrı puan ortalamaları ilk ölçümde 4.94±1.88, ikinci ölçümde 3.84±2.03, üçüncü ölçümde 2.83±2.38 olarak saptanmıştır. Puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). SKÖ'ne göre ağrı puan ortalamaları ilk ölçümde 2.20±1.07, ikinci ölçümde 1.91±1.01, üçüncü ölçümde 1.58 ±1.20 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research has been done in order to investigate the effect of tangram, which a game of skill and strategy type on postoperative pain level. Material and method: The data of the experimentally conducted study was collected from 118 patients, who have pain and were hospitalized between 26 September 2017 and 5 May 2018 at Ataturk University Hospital, Department of Orthopedies and Travmatology. Patients were randomized into experimental and control groups. The tangram, which one the game of skill and strategy games, was played for 20 minutes by patients in the experimental group.“Verbal Category Scale' and ”Visual Descriptor Scale" as pre-test and post-test were determined with the pain status of the gruops. The collected data was analyzed by using SPSS 24.0 program. Chi-square test, repeptitive measurements analysis of varience and indipendent t test were used for data evaluation. Results: According to VDS the mean pain score of the experimental group patients was fixed 4.94±1.88 in the first measurement, 3.84±2.03 in the second measurement, and 2.83±2.38 in the third measurement. The difference between mean of score was detected a statistically significant (p0.05). According to VCS the mean pain score was fixed 2.20±1.07 in the first measurement, 1.91±1.01 in the second measurement and 1.58±1.20 in the third measurement. A statistically significant is the difference between mean of score (p0.05). Conclusion: At the end of the study, it was found that tangram play decreased postoperative pain level.