Köpeklerde karma aşı uygulamalarının serum IgG düzeyleri üzerine etkisi
The effect of mixed vaccination on serum IgG levels in dogs
  1. Tez No: 556647
  2. Yazar: SILA MELİS KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN CİVELEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşılama, İmmunglobulin, Corona, Distemper, Parvoviral Enteritis, Vaccination, Immunoglobulin, Corona, Distemper, Parvoviral Enteritis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Aşılanmamış her köpeğin viral hastalıklara yakalanma riski bulunmaktadır. Bu hastalıklar yüksek mortalite ve morbilite ile seyretmektedir. Bu çalışmanın amacı; köpeklerde CAV, CPV ve CDV için karma aşılama sonrası oluşturulan IgG miktarlarının ölçülmesi ve koruculuğun ortaya koyulmasıdır. Bu amaçla Afyonkarahisar ve Bursa illerindeki bazı özel kliniklere getirilen 45-60 günlük, farklı ırk ve faklı cinsiyetteki 10 yavru köpek kullanıldı. Yavru köpeklere aşılamalarda bir hafta önce endo ve ektoparaziter uygulamaları yapıldı. Antiparaziter uygulamalar sonrasında genel muayenelerinde herhangi bir problem olmayan köpeklerde aşılama programı başlatıldı. Bu amaçla köpeklerde üçer hafta ara ile dörder karma aşı yapıldı ve her aşılama öncesinde kan alınarak üç karma aşı sonrası oluşan serum IgG seviyeleri nokta ELISA yöntemiyle tespit edildi. Yapılan ELISA testi sonuçlarında CAV için; 0. Gün %20 olan koruculuk seviyesi birinci aşı sonrası %90, ikinci aşı sonrası %100'e ulaşmış ve üçüncü aşı sonrası sabit kalmıştır. CPV için; 0. Gün %10 olan koruculuk seviyesi birinci aşı sonrası %30, ikinci aşı sonrası %100'e ulaşmış ve üçüncü aşı sonrası sabit kalmıştır. CDV için; 0. Gün %20 olan koruculuk seviyesi birinci aşı sonrası %40, ikinci aşı sonrası %80'e ulaşmış ve üçüncü aşı sonrası %100'e ulaşmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada; antikor ölçüm testlerinin yapılmasının aşı sayısını ve bağışıklık durumunu belirlemede yardımcı olduğu gösterilmiştir. Antikor ölçüm testlerinin yapılamadığı durumlarda üç karma aşının yeterli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Each non-vaccinated dog has a risk of developing viral diseases. These diseases have high mortality and morbility. The aim of this study is; CAV, CPV and CDV in dogs after mixed vaccination for the measurement of IgG amounts and put forth the guardianship. For this purpose, in the provinces of Afyonkarahisar and Bursa, some private clinics were brought to the 45-60 daily, different races and other gender 10 puppies were used. Endo and ectoparasites were applied to puppy dogs one week before vaccination. After antiparasitic applications, vaccination program was started in dogs without any problems in their general examinations. For this purpose, four mixed vaccines were made with three week intervals in each dog and serum IgG levels were determined by dot ELISA. In the ELISA test results, for CAV; preservation level of 20% before vaccination, reached 90% after first vaccination, 100% after second vaccination and remained stable after third vaccination. For CPV; preservation level of 10% before vaccination, reached 30% after first vaccination, 100% after second vaccination and remained stable after third vaccination. For CDV; preservation level of 20% before vaccination, reached 40% after first vaccination, 80% after second vaccination and reached 100% after third vaccination. As a result, in this study; antibody measurement tests have been shown to be helpful in determining the number of vaccines and immunological status. Three mixed vaccines were found to be sufficient in the absence of antibody measurement tests.