Profesyonel futbolcularda antrenman, müsabaka öncesi veya sırasındaki inanç, batıl inanç ve farklı davranış eğilimlerinin incelenmesi
Analysis of the football players' beliefs, superstitious beliefs and different behavioral trends before or during training / competition
  1. Tez No: 556695
  2. Yazar: RAFET FATİH ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Futbol, Sporda Batıl İnanç, Müsabaka, Spor Psikolojisi, Antrenman, Batıl Davranış, Sports, Football, Superstition in Sports, Competition, Sport Psychology, Training, Superstitious Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Profesyonel Futbolcularda Antrenman, Müsabaka Öncesi veya Sırasındaki İnanç, Batıl İnanç ve Farklı Davranış Eğilimlerinin İncelenmesi Amaç: Günümüzde birçok spor branşın da sporcuların farklı davranışlar ortaya koyarak antrenman ve müsabakalara çıktıkları gözlenmiştir. Bizde futbolcuların antrenman, müsabaka öncesi ve sırasında ki inanç, batıl inanç ve farklı davranış eğilimlerinin şeklini ve sıklığını tespit etmeyi amaçladık.Ayrıca futbolcular da inanç, batıl inanç ve davranış eğilimlerinin, lig statüsü, eğitim durumu, milli sporculuk, yaş gibi değişkenlerine göre ilişkisini araştırmayı hedefledik. Materyal ve Metot: Araştırma evrenini Türkiye Futbol Federasyonu 2018-2019 futbol sezonun da Spor Toto 1.lig ve TFF 2.lig futbol takımlarında mücadele eden profesyonel futbolculardan oluşturmaktadır. Örneklemimiz ise Spor Toto 1.lig ve TFF 2.lig takımlarındaki 60 futbolcudur. Katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Batıl inanç davranışlarını ölçmek için Buhramn ve diğ. (1982) tarafından geliştirilen, Orijinal ismi“Superstitiuos Ritual Questionnaire”olan ve Türkçe uyarlaması Barut (2008) tarafından yapılan ve Sporda Batıl İnanç ve Davranış Envanteri kullanılmıştır. Envanter 37 maddelik 5'li likert tipi bir envanter olup bazı ayrı kategoriden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; giyim ve görünüş ile ilgili batıl davranışlar, uğurlu sayılan nesneler, oyun ve karşılaşma öncesi kullanılan davranışlar, oyun ve karşılaşma sırasında kullanılan davranışlar, takım olarak kullanılan batıl inanç ve dua etme olarak sıralanmaktadır. Katılımcılardan kendi spor yaşantılarında bu kategori altındaki soruların ne derece etkili olduklarına yönelik olarak; (1) Hiç etkili değil, (2) Az etkili (3) Ara sıra etkili (4) Etkili (5) Çok etkili şeklinde cevap vermeleri istenmiştir. Sonuç olarak; yapılan çalışmada tatmin edici sonuçlar elde edilse de bu çalışmanın değişik araştırmacıların katkılarıyla alanda gelişime açık olduğu, spor psikolojisi literatürüne ve ayrıca spor ortamında olan herkese faydalar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Analysis of the Football Players' Beliefs, Superstitious Beliefs and Different Behavioral Trends Before or During Training / Competition Objective: It has been determined that athletes in various sports branches now use a variety of auspicious materials and prays in prayer. The aim of this study is to observe the situation of footballers before, during and after the competition and to improve the previous projects with the findings, to expand the existing research findings and to reveal the importance of the research. In addition, we aimed to investigate the relationship of belief, superstition and behavior tendencies according to variables such as league status, educational status, national sportsmanship and age. Materials and Methods: The study population contains professional football players play in Spor Toto 1st and TFF 2nd league of Turkey Football Federation 2018-2019 football season. Our sample is 60 players from Spor Toto 1. league and TFF 2. league football teams. A personal information form prepared by the researcher was used to determine the demographic characteristics of the participants. Superstitious Belief and Behavior Inventory in Sports which was prepared by Buhramn et al. (1982) with the original name as Superstitious Ritual Questionnaire and adapted for Turkey by Barut (2008) was used. The inventory is a 5-item Likert-type inventory of 37 items and consists of some separate categories. These are respectively; superstitious behaviors related to clothing and appearance, objects that are considered auspicious, behaviors used before the game and the encounter, behaviors used during the game and encounter, superstition and prayer used as a team. In terms of understanding how effective the questions under this category are in their own sports experiences; they were asked to response as (1) Not effective, (2) A little effective (3) Sometimes effective (4) Effective (5) Very effective. As a result; although satisfactory results are obtained in this study, it is thought that this study is open to improvement in the field with the contributions of various researchers, and it will provide benefits to sports psychology literature and also to everyone in the sport environment.