Okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerinin hareket ve oyun eğitimine bakış açılarının incelenmesi
Examination of preschool and elemantary school teachers perspectives on movement and play education
- Tez No: 556802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALTINKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: okulöncesi, ilkokul, oyun, hareket eğitimi, preschool, primary school, play, movement training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Bu araştırma ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki eğitim kurumlarında çalışan okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerinin erken çocukluk ve ilkokul çağındaki çocukların hareket aktiviteleri ve oyun eğitimi hakkındaki görüşlerini ve bakış açılarını uygulamada karşılaştıkları zorlukları ve mevcut koşulların uygulamaya olan etkilerini belirleyerek ortaya koyulması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada, araştırma tekniklerinden nitel araştırma veri toplama yöntemlerinden ise röportaj tekniği kullanılmıştır. Bu bağlamda; kişilerle görüşme esnasında hareket ve oyun başlıklı iki ana tema ve 4 alt temadan oluşan bir soru formu araştırmacı tarafından hazırlanmış ve görüşme esnasında bu sorular gönüllü öğretmenlere yöneltilerek ses kayıt cihazı ile görüşmeler kayıt altına alınarak verilere dönüştürülmüştür. Bulgular: Yapılan araştırma sürecindeki görüşmelerde katılımcıların tamamının okulöncesi ve ilkokul döneminde oyun ve hareket eğitiminin çocukların gelişimlerine olan etkileri nedeniyle çok önem verdiğini fakat gerek mevcut programlar, kendi yetkinlikleri, var olan uygulama alanları koşulları ve gerekse müfredat yoğunluğu gibi iç ve dış etkenler nedeniyle gereken önemin eğitim sürecinde sergilenemediği, çözüm yollarının ve olumsuzlukların giderilebilmesi için yapılabilecekler çalışma içeriğindeki temalar kapsamında öğretmenler tarafından detayları ile belirtilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak oyun ve hareket eğitiminin amacına hizmet edebilmesi için, günlük düzenli beden eğitimi ders saati kapsamında ve beden eğitimi öğretmenleri tarafından verilmesi gerektiği, oyun ve fiziksel etkinlikler alanına yönelik kılavuz kitapların faydalı olacağı ve okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine oyun ve fiziksel etkinlik uygulamalarına yönelik kurs ve seminerler verilerek bilgilerin kalıcı ve güncel tutulması gerektiği, fiziksel etkinlikler ders saati içerisinde farklı derslerin işlenmemesi gerektiği, okulların fiziki yapılarının spor salonlarının olmayışı, bahçe zeminlerinin beton olması, anasınıflarının küçük olması gibi olumsuzlukların giderilerek oyun ve hareket eğitimi uygulamalarına uygun hale getirilmesi ve bu eğitimlerin okul, aile ve öğretmen işbirliği ile sağlanmasının verimli olacağı, özellikle okul öncesi ve ilkokul dönemi eğitimin oyuna dayalı müfredat ile fakat uygun fiziksel koşullarda gerçekleştirilebileceği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of his study is to determine the effects of the preschool and primary school teachers working in the educational institutions within the Ministry of National Education on the activities of the early childhood and elementary school children in terms of movement activities and game training and their effects on the application. Method: In the research, interview technique was used from the research techniques and the data collection methods of qualitative research were used. In this context; During the interview, a questionnaire consisting of two main themes and 4 sub-themes was prepared by the researcher and these questions were directed to the volunteer teachers during the interview and the interviews were recorded with the voice recorder and converted into data. Results: During the interviews, it was concluded that all of the participants gave importance to play and movement education due to their effects on children's development in preschool and primary school period, but due to internal and external factors such as existing programs, their competencies, existing fields of application and curriculum density, its importance is not emphasised enough. What can be done in order to eliminate negativities and to solve them and that can not be exhibited during the training process are indicated by the teachers in detail within the scope of the themes. Conclusion: As a result, in order to serve the purpose of play and movement training, daily physical education should be given by the physical education teachers within the course hours with the help of some guidance books. Preschool and primary school teachers could be kept up to date by providing courses and seminars. Also physical activities class must not be used as lecture time for other class. Some issues must be solved such as; lack of sports halls, garden floors to be concrete and small class rooms. Family and teacher cooperation will be efficient, especially in pre-school and primary school education by the game-based curriculum, but with appropriate physical conditions it is understood that it can be performed in succession