Yenidoğan yoğun bakım ortamında gürültü ve aydınlatma durumunun incelenmesi
Examination of noise and lighting conditions in neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 556813
  2. Yazar: FADİME GAMZE TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: aydınlatma, gürültü, hemşire, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, lighting, noise, nurse, neonatal intensive care unit
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım ortamındaki gürültü ve aydınlatma durumunu incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Yöntem: Araştırma Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ndeki mevcut gürültü ve aydınlatma durumunu belirmek amacıyla 01.05.2018-09.11.2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Veriler, ölçüm ve gözlem yöntemleriyle toplanmıştır. Ölçümler ses seviyesi ölçüm cihazı ve aydınlatma ölçüm cihazları ile yapılmıştır. Gözlemler, haftanın farklı günlerinde nöbet teslim saatleri, tedavi saatleri, bakım saatleri ve ziyaret saatleri de göz önünde bulundurularak gündüz ve nöbet çalışma saatlerinin farklı zaman dilimlerinde yapılmıştır. Ölçüm ve gözlemler için örneklem belirlenmemiş, aynı sonuçlar tekrarlanmaya başlayıp doygunluk noktasına eriştiğinde sonlandırılmıştır. Gözlemler, Gürültü ve Aydınlatma Kaynaklarına Yönelik Gözlem Formlarına kayıt edilmiştir. Verilerin analizi SPPS.20 paket programında yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda herhangi bir girişim, konuşma ve gürültü eyleminin bulunmadığı arka plan gürültü düzeyi olarak tanımlanan ses düzeyi 64.9 dB(A), anlık maksimum gürültü düzeyi ise 122.3 dB(A) bulunmuştur. Gürültü ve aydınlatma düzeyinin hafta içindeki günlerde hafta sonundaki günlere göre yüksek olduğu görülmüştür. 08:00-16:00 mesaisindeki gürültü ve aydınlatma düzeyi diğer mesailere göre daha yüksek bulunmuştur. Çalışma verilerine göre gürültü düzeyi American Academy of Pediatrics'in önerdiği gürültü seviyelerinin önemli derecede üzerinde bulunmuştur. Aydınlatma düzeyinin ise hafta sonundaki günlerde önerilen değerler arasında olduğu, hafta içindeki günlerde ise bu değerleri genellikle aştığı tespit edilmiştir. Sonuç: Savunma sistemleri yetersiz ve yüksek düzeyde bakıma ihtiyacı olan yenidoğanlar için ortam gürültü ve aydınlatma düzeyi yüksektir.
Özet (Çeviri)
Objective: Research was done descriptive study to investigate noise and lighting conditions in the Neonatal Intensive Care Unit of Suleyman Demirel University Research and Application Hospital. Method: The research was carried out between 01.05.2018-09.11.2018 in order to determine current noise and lighting conditions in the Neonatal Intensive Care Unit. Data were collected by measurement and observation methods. Measurements were made with volume measurement devices and lighting measurement devices. Observations were made different time periods of day and shift change hours by taking into consideration the number of shift change hours, treatment hours, care hours and visiting hours different days of week. The sampling was not determined for measurements and observations, and were stopped when the same results began to repeat and reached the saturation point. Observations were recorded Observation Forms for Noise and Lighting Sources. Data was analyzed SPPS.20 packaged program. Results: End of the study, the noise level defined as the background noise level without any intervention, speaking and noise action was 64.9 dB(A) and instantaneous maximum noise level was 122.3 dB(A). Noise and lighting levels were higher than weekend of weekdays. Noise and lighting level at 08:00-16:00 was higher than other working hours. According to study data, the noise level was found significantly higher than the American Academy of Pediatrics recommended noise levels. illumination level was determined among the recommended values on the days of the weekend and it was generally exceed these values during the week days. Conclusion: Ambient noise and lighting levels are high for newborns with insufficient defense systems and needing high level care.