Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin hasta güvenliğine ilişkin uygulamaları
Patient safety practices of nurses in neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 329301
  2. Yazar: ELANUR YENİTERZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TAŞ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Hasta Güvenliği, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YYBÜ), Nurse, Patient Safety, Neonatal Intensive Care Unit (NICU)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Çalışan Hemşirelerin Hasta Güvenliğine İlişkin UygulamalarıElanur YENİTERZİÇocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim DalıYÜKSEK LİSANS TEZİ / KONYA-2013Araştırma, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hasta güvenliğine ilişkin hemşirelik uygulamalarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı tipte yapıldı. Araştırma Konya ili kent merkezinde yer alan ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YYBÜ) bulunan altı hastanede, Nisan-Mayıs 2012 tarihleri arasında, 96 YYBÜ hemşiresine yapıldı. Araştırmada literatür ışığında araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu kullanıldı. Araştırma öncesi hazırlanan anket formu yenidoğan alanında bilgiye sahip sekiz uzmana gönderildi ve görüşleri alındı. Uzman görüşlerinden alınan cevapların birbirleriyle uyumluluğunu değerlendirmek amacıyla Kendall W analizi yapıldı. Verilerin analizi bilgisayar ortamında yapıldı ve verilere sayı, yüzdelik, kruskall wallis, man witney-u ve independent t testleri ile değerlendirildi.Araştırma verilerine göre YYBÜ hemşirelerinin çalışma saatlerini en çok %12,5'i tanı ve tedavi işlemleri, %40,6'sı hemşirelik bakımı, %13,5'i tıbbi sekreterlik ile geçirdikleri belirlendi. Hemşirelerin %99,0'u hasta güvenliği kavramı ile ilgili bilgi sahibi olduğunu, %74'ü hasta güvenliği ile ilgili eğitim aldığını ve % 81,2'si hasta güvenliğinin çok önemli olduğunu ifade etti. Hemşirelerin hasta güvenliği alanları (ilaç, kimlik, bakım, hastane enfeksiyonları, ekipman kullanımı, düşmeler, iletişim) değerlendirildiğinde; en çok düşme, enfeksiyon alanlarında hemşirelik girişimleri uygulanırken, kimlik alanında ise hemşirelik girişimleri düşük oranda uygulanmakta idi.Sonuç olarak; hemşirelerin hasta güvenliğini bildikleri ve buna yönelik uygulamalar yaptıkları belirlendi. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde önemli role sahip hemşireler hasta güvenliği uygulamalarını geliştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Patient Safety Practices of Nurses in Neonatal Intensive Care UnitElanur YENİTERZİDepartment of Nursing of Child Health and IllnessesMASTER?S THESIS / KONYA-2013This descriptive study?s purpose was to determine nursing applications of nurses in Neonatal Intensive Care Unit (NICU) in terms of patient safety. The research was conducted to 96 NICU nurses in six hospitals that are in Konya city center between April and May 2012. A questionnaire that was formed in the light of the related literature was prepared by the researcher. This questionnaire was send to eight field expert to be examined. Kendall W analysis was conducted to evaluate the coherence of the experts? opinions for the questionnaire. Analysis of data computing environment was performed. Numbers, percentages, kruskall wallis, man withney-u and independent t tests were conducted for analyzing data.According to the results; nurses stated that 12,5 % of nurses do diagnosis and treatment, 40,6 % of them do nursing care, 13,5 % of them do medical secretary in their work hours. 99 % of the nurses stated that they have information about patient safety concept and 74 % of them said they got training related to patient safety. Additionally 81,2 % of them emphasized that patient safety is very important subject. When nurses? patient safety fields (drugs, identity, care, hospital infections, using equipments, falls, and communication) were evaluated mostly enterprises in falls and infection fields were applied, and least enterprises in identity field were applied.As conclusion, it was seen that the nurses have information about patient safety and they conduct these applications. NICU nurses have an important role in terms of providing patient safety. The nurses should develop patient safety applications.