Prematüre bebeklerin annelerinin yenidoğan yoğun bakım ortamında deneyimlerinin belirlenmesi
Determine the experiences of mothers of premature babies who were i̇n the neonatal i̇ntenive care unit
  1. Tez No: 409474
  2. Yazar: KÜBRA KONAKLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre bebek, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, Stres, Premature infants, Neonatal Intensive Care Unit, Stress
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Araştırma prematüre bebeklerin annelerinin yenidoğan yoğun bakım ortamında deneyimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Yenidoğan yoğun bakımda prematüre bebeği olan anneler tespit edilip görüşülmüş çalışmanın amacı hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmaya katılmaya kabul eden 119 annenin bilgilendirilmiş onamları alınarak veri toplama formu anne ile soru-cevap şeklinde doldurulmuştur. Araştırmaya katılmayı kabul eden annelerden“bebeğe ve anneye ait tanıtıcı özellikler bilgi formu”ve“YYBÜ Ebeveyn stres ölçeği”kullanılarak veriler toplanmıştır. Bulgular: Araştırmanın yapıldığı yenidoğan yoğun bakım ünitesine en çok 33-35 hafta arası, 1500-2000 gr aralığında, respiratuar ve prematürite nedeniyle yatış olmuştur. Bebeklerin tanıtıcı özelliklerine göre annelerin YYBÜ Ebeveyn Stres Ölçeğinde en çok, bebeklerinin solunum cihazına bağlı olması, bebeklerinin acı/ağrı çekiyor gibi görünmesi, bebeğinin ağrı ve acı veren uygulamalardan koruyamama durumundan etkilendikleri saptanmıştır. Örneklem grubunun Görüntüler ve Seslerden Kaynaklı Stres puanları ortalaması 18,25±5,26; Bebeklerin Görünümü ve Davranışları Kaynaklı Stres puanları ortalaması 50,21±16,55 ve Bebek İle İlişki ve Anne-Baba Rolü Kaynaklı Stres puanları ortalaması 35,65±8,93'tür. YYBÜ Ebeveyn Stres Ölçeği alt gruplarına göre annelerin bebeklerinin; doğum ağırlığı ve doğum haftası, solunum cihazına bağlı olması, beslenme sondası yardımıyla beslenmesi, annenin daha önce ölen bebeğinin olması, bebekleriyle yeterli etkileşime geçememesi gibi durumları arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç: Yenidoğan yoğun bakım ünitesinin annede oluşturduğu stres faktörlerinin 'YYBÜ Ebeveyn Stres Ölçeği' doğrultusunda belirlenmesi, buna yönelik gerekli girişimlerin ve düzenlemelerin yapılması.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was performed to determine the experiences of mothers of premature babies who were in the neonatal intensive care unit (NICU). Methods: Mothers, whose babies in NICU, were identified and the aim of the study was explained to them. The informed consent forms of 119 mothers who participated in the study were obtained. The data collection forms were filled together with mothers. Data were collected by using 'introductory information form related to infant and maternal characteristics' and 'NICU Parental Stress Scale'. Findings: There were babies who were maximum 33-35 weeks old and between 1500-2000 g in the NICU. These babies had respiratory problems and prematurity. It has been detected according to the results of the NICU Parental Stress Scale that parents were mostly affected when their babies were dependent on the respiratory apparatus, when their babies appeared that they felt pain or suffer and when they could not protect their babies from the interventions which might cause pain. The mean stress scores of mothers was 18,25±5,26 related to "Images and Voices', it was 50,21±16,55 related to 'Appearance and behavior of babies' and it was 35,65±8,93 related to 'Relationship with the Baby and Role of Parents'. According to the sub dimensions of the NICU Parental Stress Scale, there was an association between the birth weight and gestational age, being connected to the respiratory apparatus, being fed with the help of the feeding tube, the status of the mother's previous baby was dead, and insufficient interaction with mothers' babies. Conclusion: It is very important to determine the stress factors that create stress in mothers because of having a baby in NICU, and plan necessary initiatives and regulations.