Psikiyatri kliniği hemşirelerinin cinsel şiddete maruz kalmış bireylere yönelik hemşirelik müdahalelerine ilişkin bilgi gereksinimlerinin belirlenmesi
The determination of information needs of psychiatric clinic nurses regarding nursing interventions for individuals exposed to sexual violence
  1. Tez No: 556826
  2. Yazar: YELDA KUBLAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİHA HALLAÇ, PROF. DR. İLHAN GÜNBAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: cinsel şiddet, cinsellik, hemşirelik bakımı, nitel araştırma, psikiyatri hemşireliği, nursing care, psychiatric nursing, sexual violence, sexuality, qualitative research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı psikiyatri kliniği hemşirelerinin cinsel şiddete maruz kalmış bireylere yönelik hemşirelik müdahalelerine ilişkin bilgi gereksinimlerinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma, nitel araştırma türlerinden bütüncül çoklu desenli bir durum çalışmasıdır. Araştırmanın örneklemini Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniği, Atatürk Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği ve Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği‟nde çalışan; amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniği kullanılarak seçilmiş toplam 17 hemşire oluşturmuştur. Veri toplamada açık uçlu sorulara dayanan yarı yapılandırılmış derinlemesine bireysel ve odak grup görüşmeleri yöntemi kullanılmıştır. Veriler Nvivo 10 yazılım programı aracılığı ile tematik, betimsel ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerle yapılan görüşmeler sonunda elde edilen veriler doğrultusunda psikiyatri kliniği hemşirelerinin cinsel şiddete maruz kalmış bireylere yönelik hemşirelik müdahalelerine ilişkin bilgi gereksinimleri; algılar, müdahaleler, bilgi gereksinimleri ve hemşirelerin beklenti ve önerileri olmak üzere dört temel kategoride ele alınmıştır. Bu kategoriler altında ise cinselliğin tanımı, cinsel şiddetin tanımı ve cinsel şiddete maruz kalmış bireyin içinde bulunduğu durum ve bu bireylerle çalışma; öykü alma, kanıt toplama, hemşirelik girişimlerine karar verme, iletişim ve görüşme becerileri, yasal ve etik sorumluklar ile kurumsal, mesleki, diğer çalışanlar, eğitimciler ve toplumsal beklenti ve öneriler olmak üzere 14 ana tema ve toplam 89 alt tema saptanmıştır. Sonuç: Hemşirelerin cinsel şiddete maruz kalmaya ilişkin bilgi ve becerileri kullanmaya yönelik bilgi gereksinimleri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda hemşireler için cinsel şiddete maruz kalmış bireylerle çalışmaya ilişkin bireysel, mesleki, yasal ve etik boyuttaki sorumluklarına yönelik eğitimler, adli hemşirelik ve adli psikiyatri hemşireliği uzmanlık alanlarının yasal olarak tanımlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Aim of this study was to determine the information needs of psychiatric nurses regarding to nursing interventions for the individuals exposed to sexual violence. Method: This study has a multiple case holistic design that is a kinf of qualitative research type. The sample of the study consisted of 17 psychiatric nurses selected by purposive sampling method and criterion sampling technique from Akdeniz University Hospital Psychiatry Clinic, Atatürk State Hospital Psychiatry Clinic and Antalya Training and Research Hospital Psychiatry Clinic. Semi-structured in-depth individual and focus group interviews based on open-ended questions were used for data collection. The data were analyzed by thematic, descriptive and content analysis methods aided by Nvivo 10 software program. Results: According to the data obtained from the interviews with the nurses, psychiatric clinic nurses 'information needs for nursing interventions for individuals exposed to sexual violence were covered in four key categories: perceptions, interventions, information requirements, and nurses' expectations and recommendations. Under these categories, 14 main themes and 89 sub themes were identified: definition of sexuality, definition of sexual violence and the situation of the individual exposed to sexual violence and working with these individuals; medical history, gathering evidence, deciding on nursing interventions, communication and interviewing skills, legal and ethical responsibilities, institutional, professionals, other staffs, educators and social expectations and suggestions. Conclusion: It was revealed that nurses had information needs to use knowledge and skills related to sexual violence. In this respect, it may be suggested for nurses to provide training for their individual, professional, legal and ethical responsibilities for working with individuals who have been exposed to sexual violence, legal identification of their expertise in forensic nursing and forensic psychiatry nursing.