Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok izlenen üç dizide bahsedilen sağlık sorunları ile google trends verileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An examination of the relation between google trends data and health issues mentioned in the three most watched TV series in the USA
- Tez No: 556825
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL HAKAN GÜLKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Google Trends, TV dizileri, Üstel Yumuşatma, Sağlık, Google Trends, TV series, Exponential Smoothing, Health
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Dünya Geneli'nde Internet kullanıcılarının %69.6'sı, Internet'ten sağlık bilgisine erişmektedir. Sağlık bilgisine erişimde Internet'in bu kadar önemli rol oynadığı bu dönemlerde, sağlık bilgisini aramaya yönlendiren kaynak da son derece önemlidir. Bu çalışmada, daha önceden çalışılan ve literatürde çok sayıda örneğine rastlanan, şöhretli kişilerin sağlık sorunları ile Google Trends arasındaki ilişkiden yola çıkılarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok izlenen üç dizide bahsedilen sağlık konuları ile Google Trends arasındaki ilişki incelendi. Böylelikle dizilerde bahsedilen sağlık konularının farkındalık açısından etkilerinin önemi tespit edilmek istendi. Yöntem: Dizilerde bahsedilen sağlık konularının verileri, Google'ın, tarama trendlerini ölçmek için ücretsiz olarak halka sunduğu uygulaması olan Google Trend üzerinden elde edildi. Google Trends verilerindeki sıradışı hareketleri saptamak için ağırlıklandırılmış hareketli ortalamalar süreci yöntemi ile üstel yumuşatma yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntem ile zaman serilerinde son dönemlere ağırlık verilebilir. Serilerin analizi için, üstel yumuşatma yönteminin çevirimiçi kullanımını sağlayan wessa.net sitesi kullanıldı. Bulgular: Dizilerde işlenen bir kısım sağlık sorunları, arama sayısında artışa neden olurken, büyük kısmında artış görülmemiştir. Bu çalışmadaki analiz sonuçlarına göre, dizilerde bahsedilen sağlık konuları belirli stratejiler ile anlamlı sonuçlar sergileyebilir. Stratejiler belirlenirken, dizilerin genel konuları, tanımlanan sağlık konuları ve sağlık konularının dizilerde hangi adı ile kullanılması gerektiği konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Sonuç: Çalışmada sonuç olarak, doğru stratejiler ile sağlık konuları açısından toplumda farkındalık yaratmada dizilerin etkili bir araç olarak kullanılabileceği öngörüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: 69.6% of Internet users in the world access the health information from Internet. In recent years, Internet plays an important role for accessing health information, the source that provokes the search of health information is also very important. In this study, based on presence of large number of cases which were studied in the literature, the relationship between the health issues and Google Trends was examined for the three most popular TV series in the United States of America. Thus, the effect of health issues which were mentioned in TV series, on creating awareness was aimed to be determined. Method: The search data of the health issues mentioned in the TV series were obtained through Google Trends, which is an free service by Googleto obtain search trends. For detection of abnormal peaks in Google Trends data, exponential smoothing method was used with weighted moving average method. With this method, more weight is given to to more recent periods. For the analysis of the series, wessa.net, which provides online use of exponential smothing method was used. Results: Increasing search trends for some of the health issues which were mentioned in TV series was observed, but no increasing trend was observed for most of the health issues. According to the results of the analysis, the health issues mentioned in the TV series may show significant increase with specific strategies. When these strategies will be determined, a special attention must be given on the genre of the TV series, the health issues which will be discussed, and the terminology which will be used. Conclusion: As a result of the present study, it is proposed that, TV series can be used as an effective tool to create awareness on health issues on the community with proper strategies.