Sağlıklı yetişkin bireylerde suppression head impulse test(SHIMP) normal değerleri
  1. Tez No: 556842
  2. Yazar: BERNA DİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜMİT ÖZÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: shimp, vor, suppression, himp, shimp, vor, suppression, himp
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Video Head Impulse Test (HIMP) günümüzde vestibüler sistem değerlendirmesinde oldukça sık kullanılan testlerden dir. Testte baş ve göz hızı özel bir batarya sistemi ile kayıt altına alınıp vestibülooküler refleks (VOR) değerlendirilir. 2016 yılından HIMP bataryasına VOR un baskılanmasını değerlendirmek amacıyla Supression Head Impulse Paradigm ( SHIMP) dahil edildi. SHIMP te kişi test sırasında baş hareketi ile aynı yönlü lazer ışını takip eder. Elde edilen sakkad vestibüler sistemin aktifliğinin göstergesidir. Çalışmanın amacı sağlıklı kişilerde SHIMP değerinin normal cinsiyet ve yaşa bağlı normal kazanç değerlerini elde etmektir. Çalışmamızda 18-65 yaş 36 erkek 34 ü kadın toplam 70 kişi değerlendirildi. Sağ kulak SHIMP VOR değeri 0.89 elde edilirken Sol VOR değeri 0 .94 elde edildi. Hem cinsiyetler arasında hem de yaş grupları arasında anlamlı bir farklılık elde edilmezken (p˃0.005 ) Sağ VOR değerinin sol VOR değerinden anlamlı bir şekilde farklı olduğu elde edildi.
Özet (Çeviri)
Video head impulse test is one of the most frequently used tests in vestibular system evaluation. In the test, head and eye speed is recorded with a special battery system and vestibulo-ocular reflex (VOR) is evaluated. The Suppression Head Impulse Paradigm (SHIMP) was included in 2016 to evaluate the suppression of VOR from the VHIT battery. The person at SHIMP follows the same directional laser beam as the head movement during the test. The obtained saccade is an indicator of the activity of the vestibular system. The aim of the study is to obtain gain values of SHIMP dependent on normal sex and normal age in healthy individuals. In our study, a total of 70 people ( between the ages of 18-65, 36 male, 34 female) have been evaluated. The right ear SHIMP VOR value has been obtained 0.89, while the Left VOR value was 0.94. There was no significant difference between both sexes and age groups (pOR0.005). The right VOR has been obtained to be significantly different from the left VOR.