Pozitron emisyon tomografisi cihazında iki farklı fluorodeoksiglukoz radyofarmasotik ürünü kullanarak standart tutulum değerlerinin karşılaştırılması
Comparison of standart uptake values using two different fluorodeoxyglucose radiopharmaceutical products in positron emission tomography
- Tez No: 556857
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NINA TUNÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: PET-BT, SUV, FDG, Kalite Kontrol, PET-CT, SUV, FDG, Quality Control
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Pozitron Emisyon Tomografisi cihazında iki farklı FDG (Fluorodeoksiglukoz) radyofarmasotik ürünü kullanarak SUV değerlerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Bu tez çalışmasında iki farklı firmanın üretmiş olduğu FDG kullanıldı. Bu ürünler eşit miktarlarda Su fantomu içerisine farklı günlerde katıldı. Homojen bir şekilde dağılması sağlandıktan sonra planlanan saatler sonunda PET-BT cihazında görüntüleme yapıldı. Çekim planı ise 15. dakika sonunda başlatılan görüntüleme için BT parametleri sabit ve PET parametrelerinden sadece yatak süresi 1 dakika, 1,5 dakika ve 2 dakika olarak değiştirildi ve görüntüleme işlemleri yapıldı. Ardından SUV değerleri ölçüldü. Aynı işlemler 1. saat sonunda ve 2. saat sonunda tekrar edildi. Kullanılan farklı ürünlerden elde edilen SUV değerleri ve PET SUV validasyon değerlerine dayanarak radyofarmasötik ürünün etkin parametreleri de incelendi. Bulgular: Bu çalışmada PET-BT cihazının SUV validasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. F18 FDG ile yapılan işlem sonucunda elde edilen ortalama SUV değerleri cihazın standart aralığı olan 0,9 - 1,1 arasında olduğu gözlemlenmiştir. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü gün deneylerinden elde edilen SUV ölçümlerine ait değerler incelendiğinde IBA Cyclone KIUBE ve Siemens Eclipse HP siklotronlarından elde edilen F18 FDG'nin ortalama ve maksimum SUV verileri arasında yüzde farklar olsa da PET için SUV validasyonun standart SUV değer aralığında bulunmuştur. 15. dakika, 1. saat ve 2. saat sonu yapılan deneylerde PET yatak süresi 1 dakika, 1,5 dakika ve 2 dakika' dan alınan görüntülerin SUV değerleri karşılaştırıldı. F18 FDG ürünlerin ortalama SUV değerleri PET için önerilen SUV validasyonun ortalama SUV değer aralığında olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada PET-BT cihazı üreticisi firmanın önermiş olduğu kalite kontrol prosedürleri uygulandığında iki farklı F18 FDG ürününün birbiri ile aynı sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Tez çalışmamızda elde ettiğimiz bulgulardan yola çıkarak hasta bekleme süresi için 15 dakika ve 2 saatin uygun olmayacağı fakat 1 saatlik bekleme süresinin her iki siklotron ürünü F18 FDG için uygun olacağı tavsiye edilebilmektedir
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare SUV values using two different FDG (Fluorodeoxyglucose) radiopharmaceuticals in a Positron Emission Tomography device. Method: In this thesis, FDG which was produced by two different companies was used. These products were added in equal amounts to the Water phantom on different days. After a homogenous distribution, PET-CT imaging was performed at the end of the planned hours. The image acquisition plan at the end of the 15th minute while taken a fixed CT parameters was arranged by changing the PET parameters to 1 minute, 1.5 minutes and 2 minutes. Subsequently, SUV values were measured. The same procedure was repeated at the end of the 1st hour and at the end of the second hour. For the SUV values obtained from the different products used, the effective parameters of the radiopharmaceutical product were also investigated according to PET SUV validation values. Results: In this study, SUV validation of PET-CT device was performed. The average SUV values obtained from the operation with F18 FDG were found to be between the standard range of 0,9 - 1,1. The values of SUV measurements obtained from the first, second, third and fourth day tests were found in the standard SUV range of SUV validation for PET, although there were percentage differences between the average and maximum SUV value of the F18 FDG obtained from IBA Cyclone KIUBE and Siemens Eclipse HP cyclotron. In the tests performed at the 15th minute, 1st hour and the 2nd hour end, the SUV values of the images obtained from PET bed time 1 minute, 1.5 minutes and 2 minutes were compared. The average SUV values of F18 FDG products were found to be in the average SUV value range of the proposed SUV validation for PET. Conclusion: In this study, it was observed that two different F18 FDG products gave the same results when the quality control procedures recommended by the PET-CT device manufacturer were applied. Based on the findings obtained in our study, it can be recommended that 15 minutes and 2 hours would not be suitable for patient waiting time but 1 hour waiting time would be suitable for both cyclotron product F18 FDG.