Keçi sütünden elde edilen protein hidrolizatlarının MCF-7 meme kanseri hücreleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of protein hydrolysates obtained from goat milk on MCF-7 breast cancer cells
- Tez No: 556887
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Eczacılık ve Farmakoloji, Biochemistry, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, MCF-7, keçi sütü, biyoaktif peptit, Breast cancer, MCF-7, goat milk, bioactive peptide
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; protein parçalandığında aktif hale geçen ve insan sağlığı üzerinde birçok yararlı etkileri olduğu bilinen biyoaktif peptitlerin MCF-7 meme kanseri hücre dizileri üzerine olan etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada keçi sütünün yapısal özellikleri pH, karbohidrat, yağ, protein, nem, kuru madde ve kül açısından incelenmiştir. Keçi sütü kazein ve serum fraksiyonlarına ayrıldıktan sonra pepsin, papain ve tripsin enzimleri ile ayrı ayrı muamele ederek enzimatik olarak parçalanarak süt peptitleri elde edildi. Bu peptit molekülleri MCF-7 hücre dizileri ile 24 saat ve 48 saat farklı konsantrasyonlarda inkübe edildi. İnkübasyon sonrası MCF-7 hücrelerinin canlılık oranları 3-[4,5-dimetiltiazol-2-il]-2,5-difenil tetrazoliyum bromür canlılık testi yapılarak tayin edildi. Ölen MCF-7 hücrelerinden proteinler izole edildikten sonra kütle spektroskopisi sisteminde kütlelerine göre ayrılan proteinler ve peptitler tek tek karakterize edildi. Bulgular: Keçi sütü serum protein fraksiyonunun pepsin ile muamelesinden sonra 13 adet peptit, papain ile muamelesinden sonra 5 adet peptit ve tripsin ile muamelesinden sonra 7-23 amino asit içeren, 39 adet peptit tespit edilmiştir. Kazein fraksiyonunun pepsin ile muamelesinden sonra ise 10 adet peptit; papain ile muamelesinden sonra 23 adet peptit ve tripsin ile muamelesinden sonra 21 adet peptit tespit edilmiştir. MCF-7 hücrelerinin en yüksek apoptotik ölüm oranı kazein fraksiyonunun pepsin ile muamelesinden sonra elde edilen peptidler ile olmuştur. Ölen hücrelerdeki proteinler karakterize edildiğinde hücre enerjisinin sağlanmasında yer alan proteinler ile ilişkili olan peptid dizileri tespit edilmiştir. Sonuç: Keçi sütü proteinlerinden elde edilen peptitlerin, yeni meme kanseri önleyici ilaç gelişimi için umut verici moleküller olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of bioactive peptides on MCF-7 breast cancer cell lines, which are known to have many beneficial effects on human health when the protein breaks down. Materials and Methods: In the present study, the structural properties of goat milk were examined in terms of pH, carbohydrate, fat, protein, moisture, dry matter and ash. Goat milk was separated into casein and serum fractions and treated with pepsin, papain and trypsin enzymes. These peptide molecules were incubated with MCF-7 cell lines at different concentrations for 24 hours and 48 hours. The viability rates of MCF-7 cells after incubation were determined with 3- [4,5-dimethylthiazol-2-yl] 2,5-diphenyl tetrazolium bromide viability assay. After isolating proteins from MCF7 cells, proteins and peptides separated by mass in the mass spectroscopy system were individually characterized. Results: After treatment of goat milk serum protein fraction with pepsin, 13 peptide; after papain treatment 5 peptides and after treatment with trypsin 39 peptides were detected. After treatment of the casein fraction with pepsin, 10 peptides; after treatment with papain, 23 peptides; after treatment with tripsin 23 peptides were detected. The highest apoptotic mortality of MCF-7 cells was determined with peptides which were obtained after the treatment of casein fraction with pepsin. When the proteins in the dead cells are characterized, the peptide sequences associated with the proteins involved in the delivery of the cell energy have been identified. Conclusion: It should be noted that peptides derived from goat milk proteins are promising molecules for the development of new breast cancer-inhibiting drugs.