Çoklu frekans seçimli metal dedektör
Multi-frequency selective metal detector
- Tez No: 556994
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDOĞAN SAVRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal işaret işleme, Analog işaret işleme, Frekans seçimi, Digital signal processing, analog signal processing, frequency selection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu tezde; özel veya kamusal alanların güvenliğinin sağlanması için kullanılan Geçit Tipi Metal Dedektörleri' nin, hatalı metal tespiti ve elektromanyetik gürültülerden arındırılmalarını sağlamak amacıyla, bir Çoklu Frekans Seçimli Metal Dedektör tasarlanmıştır. Geçit Tipi Metal Dedektörleri' n de kullanılan tekli frekans yöntemi, cihazların elektromanyetik gürültülere karşı bağışıklığını azaltmakta, hatalı metal tespitine neden olmakta ve birbirlerine yakın mesafede çalışmalarına izin vermemektedir. Birden fazla frekans ile çalışabilen metal dedektörü tasarımı için sayısal ve analog işaret işleme devreleri ile denemeler yapılmış, sonuçları karşılaştırılmış ve karşılaşılan güçlükler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a Multi-Frequency Selective Metal Detector is designed to ensure that the Walk-Through Metal detectors, which are used to ensure the security of public and private spaces, are free from electromagnetic noises, and faulty metal detection. The Single Frequency Method used in Walk-Through Metal Detectors reduces the immunity of the devices against electromagnetic noise, causes faulty metal detection, and does not allow them to work close to each other. For the design of the metal detector which can work with more than one frequency, experiments are made with both analog and digital signal processing circuits, the results are compared, and the difficulties encountered are discussed.