Ratlarda indometazin ile oluşturulan gastrik ülserde hypericum perforatum ekstraktının gastroprotektif etkisi
Gastroprotective effect of hypericum perforatum extract on indomethacine induced gastric ulcer in rats
  1. Tez No: 557025
  2. Yazar: MERVE AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: antioksidan, gastrik ülser, Hypericum perforatum, indometazin, oksidan, antioxidant, gastric ulcer, Hypericum perforatum, indomethacin, oxidant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Sarı kantaron olarak bilinen Hypericum perforatum L., halk arasında birçok hastalığın tedavisinde kullanılan geleneksel bir bitkidir. Hypericum perforatum ekstraktının antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuvar, antidepresan, yara iyileştirici ve antiülseratif etkileri bulunmaktadır. İndometazin, nonsteroidal antiinflamatuvar bir ilaç olup mide dokusunda oksidatif hasara yol açabilir. Bu amaçla indometazin ile indüklenmiş mide ülseri modelinde Hypericum perforatum ekstraktının koruyucu etkinliği araştırıldı. Çalışma kapsamında 60 adet Wistar albino erkek sıçan kullanıldı ve sıçanlar kontrol, indometazin, Hypericum perforatum, indometazin + Hypericum perforatum 10, 25 ve 50 mg/kg olacak şekilde 6 gruba ayrıldı (n=10). Gastik ülser 25 mg/kg indometazin ile indüklendi ve farklı dozlarda (10, 25 ve 50 mg/kg) Hypericum perforatum ekstraktının koruyucu etkinlik düzeyi araştırıldı. Mide dokusu süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), malondialdehid (MDA) ve glutatyon (GSH) seviyesi analiz edildi. Hypericum perforatum 50 mg/kg dozunda SOD ve CAT seviyesinin arttığı, aynı dozda GSH ve MDA seviyesinin azaldığı görüldü. Sonuç olarak, Hypericum perforatum ekstratının oksidan ve antioksidan parametreler üzerine bir etkisi tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Hypericum perforatum L., commonly known as St, John's wort is a traditional herb that has been used to treat many diseases. Hypericum perforatum extract has also effects as an antimicrobial, antioxidant, antiinflammatory, antidepressant, wound healing and antiulcerative effects. Indomethacin is an indol derivate nonsteroidal antiinflammatory drug and can promote oxidative damage in gastric tissue. The purpose of this study was to investigate the protective effects of Hypericum perforatum extract on indomethacin-induced gastric ulcer model. Sixty male Wistar albino rats were divided into 6 groups (n=10); control, indomethacin (25 mg/kg), Hypericum perforatum (25mg/kg), indomethacin + Hypericum perforatum 10, 25 and 50 mg/kg groups. Gastric ulcer was induced by oral administration of indomethacin (25 mg/kg) and then different doses (10, 25 and 50 mg/kg) of Hypericum perforatum extract were administered by oral gavage. Activities of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were determined in the stomach tissue. Hypericum perforatum 50 mg/kg dose of SOD and CAT increased and the same dose decreased GSH and MDA levels. As a result, the effect of Hypericum perforatum extract on oxidant and antioxidant parameters were determined.