Serbest zaman doyumu ve yaşam tatmini ilişkisi: Beden eğitimi öğretmenleri örneği
The relationship between leisure satisfaction and life satisfaction: A simple of physical education teachers
  1. Tez No: 557024
  2. Yazar: GÜRKAN KÖKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi öğretmeni, serbest zaman doyumu, yaşam doyumu, Physical education teacher, leisure satisfaction, life satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda görev yapan beden eğitimi öğretmenlerinin yaşam doyumları ile serbest zaman doyumları arasındaki ilişkiyi bazı değişkenlere göre incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın evrenini Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre 2018 yılında devlet okullarda görev yapan 35209 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemi seçilmiş Türkiye'nin değişik illerinde görev yapan 99 kadın (Ortyaş=38,07; SS=7,29) ve 291 erkek (Ortyaş=42,37; SS=7,55) olmak üzere 390 beden eğitimi öğretmeni (Ortyaş=41,27; SS=7,71) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Yaşam Doyumu Ölçeği (Diener ve ark. 1985)”ve“Serbest Zaman Doyum Ölçeği (Beard ve Ragheb, 1980)”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik yöntemler, t, MANOVA, ANOVA, Pearson Correlation testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada katılımcıların yaşam doyumu düzeylerinin ve serbest zaman doyum düzeylerinin orta seviyenin üzerinde olduğu söylenebilir. Ayrıca araştırma sonucunda, katılımcıların Serbest Zaman Doyum Ölçeği'nden aldıkları puanların cinsiyet, medeni durum, ekonomik durum ve fiziksel aktiviteye katılım durumu değişkenlerine göre, Serbest Zaman Doyum Ölçeği'nden aldıkları puanların ise eğitim durumu ve ekonomik durum değişkenlerine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmektedir. Beden eğitimi öğretmenlerinin Yaşam Doyumu Ölçeği ve Serbest Zaman Doyumu Ölçeği alt boyutlarından alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayıları ise pozitif yönde anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak, beden eğitimi öğretmenlerinin serbest zaman tatmin düzeyleri arttıkça, yaşam doyum düzeylerinde anlamlı bir artış görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine and determine the correlation between life satisfaction levels and leisure satisfaction levels of a group of physical education teachers working in schools affiliated to the Ministry of National Education according to certain variables. The population of the study consists of 35.209 physical education teachers working in public schools in 2018 according to the data of the Ministry of National Education. The sample of the study consists of 390 physical education teachers (Mnage = 41=27; SD = 7,71) composed 99 female (Mage = 38,07; SD = 7,29) and 291 male (Mnage = 42,37; SD = 7,55) teachers working in different provinces of Turkey and selected with convenience sampling method.“Life Satisfaction Scale (Diener et al., 1985)”and“Leisure Satisfaction Scale (Beard and Ragheb, 1980)”were used as data collection tools of the study. The data were analyzed by using descriptive statistical methods, t, MANOVA, ANOVA, Pearson Correlation tests. The life satisfaction levels and leisure satisfaction levels of the samples were found above average. In addition, it was observed that that the scores obtained by the samples differentiated significantly according to gender, marital status, economic status andparticipation in physical activity variables in the Leisure Satisfaction Scale and according to education status and economic status variables in the Life Satisfaction Scale. The correlation coefficients between the scores obtained by the physical education teachers from the sub-dimensions of the Life Satisfaction Scale and Leisure Satisfaction Scale were found positively significant. As a result, it is seen that the life satisfaction levels of the physical education teachers increase significantly as their leisure satisfaction levels increase.