Atık yağlardan biyodizel üretimi ve oluşan atıkların minimizasyonu-örnek tesis incelenmesi
Biodiesel production from waste oils and minimization of formed wastes-sample facility examination
- Tez No: 557187
- Danışmanlar: PROF. DR. MERVE OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Atık yağ, Minimizasyon, Geri Kazanım, Biodiesel, Waste oil, Minimization, Regain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüzde kullanılan konvansiyonel enerji kaynak rezervlerinin tükenmekte olduğu ve çevre kirliliğine yol açtığı bilinmektedir. Bu durum araştırmacıları yenilenebilir enerji kaynaklarını araştırmaya yöneltmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları içinde en büyük teknik potansiyele biyokütle sahiptir. Biyoyakıt teknolojisi kapsamında, bu kaynaklar doğrudan veya dönüşüm ürünleri ile değerlendirilebilmektedir. Günümüzde benzin ve dizel yakıtına alternatif yakıtlar etanol ve biyodizeldir. Biyodizel, atık yağlardan üretilebilen alternatif bir yakıttır. Biyodizel toksik etkisi olmayan doğada kolay bozunabilen ve çevreci bir yakıttır. Atık yağlar ise ekotoksik özelliğe sahiptir. Bu nedenle çevreyi kirletmekte ve canlılara zarar vermektedir. Bu çalışmada örnek bir tesis seçilerek atık yağlarından biyodizel üretimi ve üretim sonucu oluşan atıkların minimizasyon işleminin nasıl gerçekleştiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is well-known fact that today's conventional energy resources, which also cause to environmental pollution, are about to be consumed. Because of this situation researchers tend to seek renewable energy resources. The biomass has most technical potential within the scope of renewable energy resources. As part of biofuel technology, these resources can be utilized directly or through conversion processes. Biofuel and ethanol might be classified as today's alternative fuels for diesel and gas. Biodiesel is an alternative fuel produced from waste oils. Biodiesel is a non-toxic, easily degradable and eco friendly fuel. Waste oils are ecotoxic. So, they can pollute the environment and harm the creatures. In this study, a reference plant was selected and the production of biodiesel from waste oil and the minimization of the wastes generated were investigated.