Dilmac Dergisinin halk bilimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Dilmac Journal in terms of folklore
  1. Tez No: 557295
  2. Yazar: GÖKHAN KARABUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Halk Bilimi (Folklor), Linguistics, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: İran, Güney Azerbaycan, Dilmac, Dergi, Halk Bilimi, Iranian, South Azerbaijan, Dilmac, Journal, Folklore
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Dergiler siyasi, sosyal ve kültürel bilgi alışverişini sağlayan önemli araçlardan biri olmakla birlikte aynı zamanda okuyucularına belli konular hakkında bilgiler veren, onları aydınlatan bir mektep görevi üstlenmektedir. Dilmac dergisi, Güney Azerbaycan'da yayım hayatını tamamlamış bir süreli yayımdır. Çalışmada, Dilmac dergisinde yer alan halk bilimi ile ilgili yazılar ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Çalışma; giriş, üç ana bölüm, sonuç, kaynaklar ve eklerden oluşmaktadır. Giriş kısmında tez hakkında bilgiler verildikten sonra İran Türklerinin tarihi, İran'da yaşayan Türk toplulukları, İran'da çıkan dergiler ve Güney Azerbaycan üzerine yapılan halk bilimi çalışmaları ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Dilmac dergisi hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Dilmac dergisinde bulunan halk bilimi yazıları ele alınarak değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde dergide yayımlanlanan makaleler üzerine istatistiksel bir çalışma yapılmış ve ardından dergideki makalelerin bibliyografyası verilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ise elde edilen veriler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Journals are one of the most important tools for the exchange of political, social and cultural information, but also serve as a school that informs their readers about specific issues and enlightens them. Dilmac journal is a periodical published in South Azerbaijan. In this study, articles about folklore in Dilmac journal were dwell on and evaluated. This study is composed of entrance, two main sections, results, bibliyography and annexes. After giving information about the thesis in the entrance, the history of İranian Turks, Turkish communities living in Iran, journals in Iran and folklore studies on South Azerbaijan were dwell on. İn the first part of the study, general information about Dilmac journal is given. In the second part, folklore writings in Dilmac journal were evaluated. In the third part, a statistical study was conducted on the articles published in the journal and then a bibliography of the articles in the journal was given. In the conclusion of the study, the data obtained were evaluated.