Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası ana üretim yapısı dönüşümünün esneklik bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of Sümerbank Kayseri Cloth Factory main production structure conversion in the context of flexibility
- Tez No: 557307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Esneklik, Endüstri Yapısı, Yeniden İşlevlendirme, Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Flexibility, Industrial Structure, Re-functioning, Sümerbank Kayseri Cloth Factory
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Yapıldığı dönemin izlerini yansıtan kimi endüstri yapıları; yaşanan sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik gelişmeler sonucunda özgün işlevlerini yerine getirememekte ve işlevsel eskime sonucu ekonomik canlılığını yitirmektedir. Nüfus yoğunluğunun ve kentleşmenin hızla artması göz önüne alındığında kent merkezinde bulunan bu yapıların, atıl bir durumda kaldığı ve kentsel bir boşluğa dönüştüğü gözlenmektedir. 'Endüstri Mirası' kapsamında değerlendirilen bu alanların günümüz ihtiyaçlarına adapte edilerek yeniden değerlendirmesiyle kültürel ve tarihi mirasın korunabilirliği sağlanırken, kentte sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmada sağlanmaktadır. Bu işlevlendirme yapılırken en önemli unsurlardan biri mekânların olanakları bağlamında sağlayacağı esneklik yaklaşımıdır. Mimarlıkta çağdaş tasarım yaklaşımlarından birisi olan esneklik kavramı, 1950'lerden sonra önem kazanarak işlevsel mimariye yeni bir boyut kazandırmıştır. Son zamanların tasarım yaklaşımları içerisinde önemi iyice belirginlik kazanan esneklik kavramı, günümüzde çağdaş tasarımda etkin bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada yeniden işlevlendirilerek kente geri kazandırılan endüstri yapılarının esneklik bağlamında yeterliliği, Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası Ana Üretim Yapısı üzerinden aranmıştır.
Özet (Çeviri)
Some industrial buildings reflecting the traces of the period; cannot fulfill their original functions as a result of the social, cultural, economic and technological developments experienced, and löse their economic vitality as a result of functional aging. Considering the rapid increase in population density and urbanization, it is observed that these buildings in the city center remain idle and are transformed into an urban void. These areas, which are evaluated within the scope of 'Industrial Heritage', are adapted to today's needs and re-evaluated to ensure the preservation of cultural and historical heritage while ensuring social, cultural and economic development in the city. One of the most important elements of this functionalization is the flexibility approach that the will provide in the context of spaces' possibilities. The concept of flexibility, which is one of the contemporary design approaches in architecture, has gained importance after 1950s and has brought a new dimension to functional architecture. The concept of flexibility, which has gained prominence in recent design approaches, plays an active role in contemporary design. In this study, the adequacy of the industrial structures that were re-functionalized and reclaimed to the city in terms of flexibility was searched through the Sümerbank Kayseri Cloth Factory Main Production Structure.