Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi'nde M - 156 numarada kayıtlı olan el yazma eser: Nizami Gencevi'nin 'Hamse'si
Manuscript registered with the number M - 156 in the Azerbaijan National Academy of Sciences : Nizami Ganjavi's 'Khamsa'
- Tez No: 557317
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARAÇAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Nizami Ganjavi, Hamse, Miniature, Hardcove
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
XVIII. yüzyılın ikinci yarısına ait olan isimleri bilinmeyen farklı katipler tarafından yazılmış M-156 numarali“Hamse”nüshasıdır. Eser bugün Bakü'de Nizami Gencevi'nin adını taşıyan El Yazmaları Enstitüsinin kütüphanesinde bulunmaktadır. El yazmada İsfahan ve Tebriz minyatür mektebine ait toplamda 48 minyatür bulunmaktadır. Eserin dijital versiyonu yoktur. M-156 Numaralı“Hamse”Bakü'de El Yazmaları Enstitüsinde incelenmiştir. Üç ana bölümden oluşmuş bu tezde“Hamse”nin yüzlerle nüshası bulunma yerleri ve detaylı bilgi listesi M-156 numaralı“Hamse”de bulunan minyatür ve tezhip listesi gösterilmiş, ana bölümlerinde ise ilk olarak yazarın hayatı ve edebi kişiliği ile ilgili açıklama verilmiştir. İkinci bölümde“Hamse”ye dahil olan 5 eser hakkında özet geçilmiştir. Üçüncü bölümde Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinin El Yazmaları Enstitüsinde bulunan“Hamseler”ilgili genel bilgi verilmiştir ve tez konusu M-156 Numaralı“Hamse”nüshasını cildi, ölçüleri minyatürleri detaylı incelemek el yazmanın tamamlanmasını yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde varılan sonuç ve burada kullanılan kaynakların açık künyesi verilmiş ve özgeçmiş eklenmiştir. Anahtar kelimler: Nizami Gencevi, Hamse, Minyatür, cilt
Özet (Çeviri)
It is a copy of“Hamse M numbered M-156 written by different nameless clerks that is belonging to the second half of the 18th century. The work is now in the library of the Institute of Manuscripts in Baku, named after Nizami Ganjavi. In the manuscript, there are 48 miniatures which belong to Isfahan and Tabriz miniature schools. There is no digital version of the work. No. M-156 ”Hamse“ was studied at the Institute of Manuscripts in Baku. In this thesis, which consists of three main chapters, hundreds of copies of Hamse, their locations, and detailed list are added. The list of miniatures and illumination in M-156 ”Hamse“ is shown and in the main sections, firstly the explanation of the author's life and literary personality is given. In the second part, there were give summaries of 5 works which were included in ”Hamse“. In the third chapter, general information is given about the all ”Hamse“s which exists in the Institute of Manuscripts of Azerbaijan National Academy of Sciences. The size of the ”Hamse" copy numbered M-156 and the miniatures of the thesis were examined in detail and the manuscript was completed. There were added the result we come, the open identification of sources and profile at the last part.