Alman medyasında 15 temmuz darbe girişiminin temsili
Representation of 15th july coup attempt in the German media
- Tez No: 557320
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Journalism, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: 15 Temmuz, kamuoyu, propaganda, Alman basını, söylem analizi, 15th July coup attempt, public opinion, propaganda, German media, discourse analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimi, Türkiye siyasi tarihi açısından önemli olaylardan birisidir. Bu olay sadece Türkiye kamuoyunda değil Avrupa'da, Ortadoğu'da ve dünyanın diğer pek çok farklı ülkesinde de ciddi bir ilgi oluşturmuştur. Bu ülkelerden birisi de Almanya'dır. Almanya, Türkiye'den yurt dışına göç edenlerin en fazla sayıda yaşadığı bir ülke olmasının yanında Türkiye ile pek çok yönden tarihsel, kültürel, ekonomik ve siyasal ilişkilere sahip bir ülkedir. Bu ülkede yaşayan ve sayıları üç milyonun üzerinde olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Türkiye'ye aidiyetlerinin güçlü bir şekilde devam etmesi, 15 Temmuz gibi olağanüstü bir olayın Almanya'da da önemli bir gündem haline gelmesine sebep olmuştur. Bu tez çalışmasında Almanya'da yayın yapan üç medya organının 15 Temmuz darbe girişimini nasıl haberleştirdikleri ve yorumladıkları kronolojik olarak değerlendirilmiş ve söylem analizi tekniğiyle incelenmiştir. Bu üç medya organı Almanya'da oldukça önemli bir etkiye ve saygınlığa sahip olan Stern dergisi, Süddeutsche Zeitung ve ARD televizyon kanalıdır. Bu tez çalışmasında adı geçen medya organlarının olayla ilgili haberleri, propaganda ve kamuoyu kavramları temelinde söylem analizine tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The coup attempt of 15th July 2016 is one of the significant incidents in Turkish political history. This incident attracted attention not only within the Turkish public, but also in Europe, the Middle East and many countries around the world; one of which is Germany. Next to having the largest immigrant group from Turkey, Germany is a country which has historical, cultural, economic and political relations in many aspects with Turkey. The approximately three million Turkish citizens who live in Germany have maintained strong relationships with Turkey; a fact which caused an extraordinary incident as the 15th July coup attempt to be on the agenda in Germany. In this study, three media institutions have been assesed chronologically in terms of how they reported and interpreted the 15th July coup attempt and they have been studied through discourse analysis. These three media outlets are the Stern magazine, the Süddeutsche Zeitung and the ARD television channel, all of which have a huge impact and are respected in public. Within this study, news related to the above mentioned incident in these media outlets are examined through discourse analysis on the basis of propaganda and public opinion.