Kadınların pap-smear testi yaptırma konusundaki davranışlarının sağlık inanç modeli ölçeği kullanılarak değerlendirilmesi
Assessment of behavior of women's using pap-smear test in terms of health belief model scale
  1. Tez No: 557334
  2. Yazar: CANSEL İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pap-smear testi, rahim ağzı kanseri, sağlık inanç modeli
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran kadın hastaların ve yakınlarının Pap-Smear testi yaptırma konusundaki davranışlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma 1 Ekim 2018 ile 30 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Katılımcılara demografik bilgilerinin yer aldığı soru formu ile Akyüz ve arkadaşları tarafından (2006) geliştirilen Pap-smear testi ve rahim ağzı kanseri için sağlık inanç modeli (SİM) ölçeği verilmiştir. Tüm ölçekler yüz yüze görüşme yöntemi ile doldurtulmuştur. Bulgular: Araştırmaya 90'ı Olgu, 104'ü Kontrol olmak üzere toplam 194 kişi katılmıştır. Yapılan istatistikler sonucunda iki grup arasında SİM alt boyutları bakımından anlamlı bir fark saptanmıştır. Sonuç: SİM alt boyutları ve olgu kontrol grupları arası fark incelendiğinde sadece duyarlılık alt boyutu açısından anlamlı fark saptanmıştır. Demografik değişkenlerin hiçbiri duyarlılık alt boyutu için anlamlı fark oluşturmamıştır. Olgu grubunun Pap-smear testi yaptırmaya daha duyarlı olduğu saptanmıştır. Sigortası olan ve çalışan kişilerin bu test için duyarlılığı yüksek, engel alt boyutu düşük, sağlık motivasyonu alt boyutu ise yüksek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the behaviors of female patients and their relatives who applied to Zonguldak Bülent Ecevit University Family Medicine outpatient clinic for Pap-Smear test. Method: The study was conducted between 1 October 2018 and 30 October 2018. Participants were given a questionnaire with demographic information and a health belief model scale for Pap-smear test and cervical cancer developed by Akyüz et al. (2006). All scales were filled with face to face interview method. Findings: In this study total 194 people were included, of which 90 people were the case group and 104 people were the control group. According to statistical analyses, there was a significant difference between these two groups in terms of health belief model subscales. Results: When the difference between the health belief model subscales and the case-control groups was compared there was a significant difference in terms of sensitivity subscales. None of the demographic variables had a significant difference in the sensitivity subscales. The case group was found to be more sensitive to get the Pap-smear test. Among the people who had insurance and job, the sensitivity of this test was found to be high while the subscale of disability was low and the health motivation subscale was high.