Kadınların servikal kanser taraması konusundaki davranışlarının 'rahim ağzı kanseri ve PAP smear tarama testi sağlık inanç model ölçeği' ile değerlendirilmesi
The evaluation of women's behaviors regarding cervical cancer screening with the 'cercival cancer and pap smear screening test HEALTH belief model scale
- Tez No: 758881
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Pap smear, Serviks Kanseri, Sağlık İnancı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
AMAÇ: Serviks kanseri kadın kanserleri arasında Dünya'da dördüncü sıradadır.Erken dönemde saptanması ile tamamına yakını tedavi edilebilir. Serviks kanseri için ülkeler kendi toplumuna uygun Papsmear testi ile tarama programları geliştirmiştir. Kadınların 30-65 yaş aralığında Pap smear testi ile üç yılda bir taranması gereklidir. Bu çalışmanın amacı kadınların Pap smeartestini yaptırmasını etkileyen faktörleri belirlemek ve Rahim Ağzı Kanseri ve Pap smear Tarama Testi Sağlık İnanç Model Ölçeği ile değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerine 01 Temmuz 2022- 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında polikliniğe başvuran ve çalışmaya katılmakta gönüllü olan 18-65 yaş arası 347 kadın alındı.Çalışma kesitsel, tanımlayıcı tiptedir. Katılımcılara sosyodemografik bilgilerini içeren katılımcı bilgi formu, jinekolojik ve obstetrik öykü formu veRahim Ağzı Kanseri ve Pap smear Tarama Testi Sağlık İnanç Model Ölçeği'nden (SİM) oluşan anket uygulandı. BULGULAR: Katılımcıların yaş ortalaması 37,81±9,78yıl olup, Papsmear testi duyma oranı %88,5 ,Papsmear testi yaptırma oranı %53'dür.Pap smear yaptırma oranı eğitim seviyesi yüksek olanlarda, kronik hastalık varlığında ve genital enfeksiyon geçirenlerde daha yüksektir. Üniversite mezunları bu açıdan anlamlı fark oluşturmuştur.Pap smear testi yaptıranların SİM ile değerlendirilmesinde sağlık motivasyonları ve yarar algıları yüksek, engel algıları düşüktür.(p=0,001) Servikal kansere karşı geliştirilen aşının bilinme oranı %34,6olarak bulunmuştur. aşıdan haberdar olanların SİM ölçeğinde sağlık motivasyonu ve yarar algıları yüksek, engel algıları düşüktür.(p=0,002, p=0,001,p=0,001) SONUÇ: Kadınların tamamının Pap smear testi ile taranması gerekmektedir. Papsmear testininservikal kanseri taramadaki yeri, serviks kanserine neden olan faktörler ve sıklığı hakkında kadınların daha kolay ulaşabileceği birinci basamak sağlık merkezleri veya iletişim araçlarında bilgilendirmeler artırılmalı,Pap smear testinin birinci basamakta yapılabildiği konusunda kadınlar bilgilendirilmeli ve servikal kansere karşı aşı olduğu bilgisi mutlaka verilmelidir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Cervical cancer is the 4th among female cancers in the World.With earlydetection, almost all of them can be treated.For cervical cancer, countries have developed screening programs with pap smear test suitable for their own population.Women aged 30-65 should be screenedevery 3 yearswith a pap smear. Theaim of thisstudy is todeterminethefactorsaffectingwomen's pap smear test and to evaluate them with the Cervical Cancer and Pap smear Screening Test Health Belief Model Scale. MATERİAL AND METHOD:In our study, 347 patients between the ages of 18-65 who applied to the Obstetrics and Gynecology out patient clinics of SBU Istanbul Fatih Sultan Mehmet Training andResearchHospitalbetween 01 July 2022 and 31 August 2022 for any reason and agreed to participate in the study were included. Thestudy is cross-sectional, descriptive type. A questionnaire consisting of participant information form including sociodemographic information, gynecological and obstetric history form and CervicalCancerand Pap smear Screening Test HealthBelief Model Scale was applied to the participants.(p=0,002, p=0,001,p=0,001) RESULTS: Themeanage of theparticipantswas 37.81±9.78 years, the rate of hearingthe Pap smear test was 88.5%, andthe rate of havingthe Pap smear test was 53%.Having a high level of education, presence of chronic disease, and a history of genital infection have increased the rates of having pap smears. University graduates made a significant difference compared to women with lower education.Health motivations and perceptions of woundsarehigh, andperceptions of obstaclesarelow in theevaluation of thosewhohave Pap smear test with SIM.(p=0,001) The awareness rate of the vaccine developed against cervical cancer was calculated as 34%; Health motivation and benefit perceptions of those who were aware of the vaccine were found to be high and their perceptions of obstacles were low in the SIM scale.(p=0.002, p=0.001,p=0.001) CONCLUSION:All women should be screened with the pap smear test. About the place of Papsmear test in cervical cancer screening, the factors that cause cervical cancer and its frequency. Information should be increased in primary health centers or communication tools that women can access more easily.Women should be directed to have regular gynecological examinations even when they have no complaints. Studies should be carried out to include the vaccine developed for cervical cancer in the national vaccination program. Medicalkeys: Pap smear, Cervicalcancer, HealthBelief