Futbol taraftarlarının şiddet ve saldırganlık ifadelerine yaklaşımlarının incelenmesi (Antalyaspor örneği)
Analysis of football fans' approaches to violence and aggression expressions (Antalyasport example)
  1. Tez No: 557343
  2. Yazar: ALPARSLAN AZİZ TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BÜLENT FİŞEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aggression, Fans, Football, Violence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Mevcut çalışmada, Antalyaspor Futbol Taraftarlarının şiddet ve saldırganlık ifadelerine yaklaşımlarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma grubunu, 47 kadın ve 189 erkek taraftar olmak üzere toplam 236 Antalyaspor Taraftarı (Yaş Ort= 21,29 ±1,99) oluşturmaktadır. Taraftarlarının şiddet ve saldırganlık düzeylerini ölçmek için Şanlı ve Güçlü (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan“Sporda Seyirci Saldırganlığı ve Şiddet Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçümlerin, normal dağılıma uygun olup olmadığını belirlemek için One-Sample Kolmogorov-Smirnov normallik dağılım testi kullanılmıştır. Bunun sonucunda ise t-testi ve One way - Anova testleri uygulanmıştır. Farkın kaynağını belirlemek için Post Hock, Sheff ve Tamhane T2 testlerine bakılmıştır. Araştırma sonucuna göre, taraftarların genel şiddet ve saldırganlık düzeylerinin puan ortalamaları, (Ort= 44,24) şiddet ve saldırganlık ölçeği alt boyutlarından davranışsal düzeyde saldırganlık puan ortalamaları (Ort=11,94) ve bilişsel düzeyde saldırganlık puan ortalamaları (Ort=17,13) ile düşük seviyede iken Duyuşsal düzeyde saldırganlık puan ortalamaları (Ort=15,18) ise orta seviyede olduğu söylenebilir. Kişisel özelliklere göre taraftarların genel Sporda Seyirci Saldırganlığı ve Şiddet Ölçeği ve alt boyut düzeylerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve meslek değişkenlerine göre istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur. AnahtarKelimeler: Futbol, Saldırganlık, Şiddet, Taraftar
Özet (Çeviri)
The Current study examined the football fans' approaches to violence and aggression expressions. On hundred eightynine supporters, 47 females & 189 males, Average age= 21.29±1.09) created from Antalyasport supporters. In order to determine supporters' Violence and Aggression levels,“Audience Aggression and Violence Scale at Sport”adapted to Turkish by Sanlı & Guclu (2015) was used. One-Sample Kolmogorov-Smirnov Test was applied to determine whether the measurements were appropriate for normal distribution. So, t-Test and One way - Anova tests were applied because of normal distribution. For the Post Hock, Sheff and Tamhane T2 tests were used to determine the source of the difference. The results indicated that while the mean scores of the general violence and aggression levels of the supporters (Mean= 44,24), violence and aggression scale sub-dimensions of the behavioral level of aggression point average (Mean= 11.94) and The mean score of aggression at cognitive level (Avg= 17,13) were low level, aggressive mean scores on sensory level (Mean= 15.18) was mi-level. According to personal characteristics, a statistically significant difference was found between gender, age, educational status and occupational variables with the participants' Audience Aggression and Violence Scale in Sport and sub-dimensions.