Göç ve eğitim ilişkisinin sosyolojik analizi (Mersin Akdeniz ilçesi örneği)
Sociological analysis of migration and education (Mersin Akdeniz district example)
- Tez No: 557393
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖZENSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, İçgöç, Eğitim, Mersin, İmmigration, internal immigration, education, province Mersin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Göç; siyasi, ekonomik, sosyal, bireysel veya dini nedenlerle, bir mekândan başka bir mekâna yapılan, uzun süreli olabileceği gibi kısa süreliğine de olan ve bir yerleşim hedefi güden toplumsal, coğrafik veya kültürel bir yer değiştirme eylemi şeklinde tanımlanabilir. Göç hareketliliğinde sosyal, ekonomik ve siyasi etmenler kadar savaşlar da önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenlerden dolayı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden Batıya göç hareketleri gerçekleşmiş ve gerçekleşmeye de devam edecektir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerinden Mersin'e gerçekleştirilen iç göçte bireysel göçten ziyade hane halkının tamamının göç ettiği görülmüş ve bu göç de geçici olmaktan çok daimi bir yerleşme amacı güdülerek gerçekleştirilmiştir. Göç eden hane halkının genel profiline bakıldığında ise; ekonomik bakımından yoksul, iş gücü olarak donanımsız ve eğitim düzeylerinin de düşük olduğu görülmüştür. Bu insanlar çoğunlukla kas gücü gerektiren hamallık veya başka günü birlik işlerde çalışarak hanenin geçimini sağlamaya çalışmaktadır. Bu yüzden aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla tüm yetişkin bireyler çalışmak zorundadır. Araştırmanın yapılmış olduğu Çay, Çilek, Özgürlük, Karaduvar ve Yeşilçimen Mahallelerinde ve benzer özellikler taşıyan yerleşim alanlarında ebeveynlerden önce göçten en fazla etkilenen grubun çocuklar olduğu gözlenmiştir. Göç etmiş olan ailelerin en büyük problemlerinden bir tanesi olan ve aynı zamanda çalışmamızın konusunu oluşturan çocuklarının eğitim problemi bu beş mahalle özelinde ele alınacaktır. Çünkü bu ebeveynler çoğunlukla okuma yazma bilmeyen, eğitim ve öğretim konusunda bilinçsiz olduklarından dolayı çocuklarının eğitimine ne yeterli düzeyde destek oluyorlar ne de derslerini takip edebiliyorlar. Hem anne babaların gelir ve eğitim durumlarının kötü olması hem de yaşamış oldukları mahallerin gettovari (varoş) yapısından kaynaklı kısır döngünün, çocukların eğitimleri üzerindeki etkisi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The immigration, it can be defined as a move from one place to the others, for a short time and as long and social, geographical or cultural action with aim to settle with political, economic, social, personel or religion causes. In mobility immigration; social, economic and political factors play important role like wars. Beceuse of these causes the immigration have become from East and South East Anotolia Region to West Anatolia Regions also it will go on. İn immigration, from South East and East Anatolia to province Mersin, is appeared as not a personal, as family. But as a long settle. İn this immigration, personal profiles have appeared as poor, uneducated and unsufficient labour force. These people work inhard conditions and Daily jobs. Because of these causes, all family have to work for their living is expenses. İn field of research district Çay, Çilek, Özgürlük, Karaduvar ve Yeşilçimen and in districts same properties. Most chidren have been influenced togetger with their parents from this immigration . one of family problem of this immigration is education of their children influenced from it. İt will observe this problem in these five districts especially. Beceuse of their illiterated parents and not being consciousness of education. They can neither help their children education nor follow their lessons. Both their socio-economic and their districts condition and their effects on educations of their children will be analyzed.