Hak dini Kur'an dili tefsirinin münasebetü'l-Kur'an ilmi çerçevesinde incelenmesi -Bakara Suresi örneği-
The study of the wi̇sdom connecti̇ons of the Qur'an from the tafsi̇r of the ri̇ghteous reli̇gi̇on i̇s the language of The Qur'an-the example of Bakara Surah
- Tez No: 557417
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Elmalılı, Kur'an İlimleri, ayet, sure, münasebetü'l Kur'an, Hak Dini Kur'an Dili, İnceleme, Elmalılı, Theology Of The Qur'an, Verse, Sure, Relative Qur'an, Right Religious Quran Language, Review
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kur'an-ı Kerim muhkem bir nazma sahiptir. Bu mukaddes kitabın nazım ve manasındaki incelikler, münasebetü'l-Kur'an vasıtasıyla ortaya konulmuştur. Münasebetü'l-Kur'an ayetler ve sureler arası benzersiz uyumu ve Kur'an'ı Kerim'in mucizeliğini açıklamaya çalışan ilim dallarının en önemlilerinden birisidir. Münasebetü'l-Kur'an ilmi, hicri 4. asırda başlayan ve dirayet yoluyla günümüze kadar sistematik bir şekilde devamını sürdüren bir ilimdir. Bu ilim, Kur'an'ın bütünlüğünü sağlama amacını güden bir Kur'an ilmidir. Biz de bu çalışmamızda münasebet ilminin tarif ve çeşitlerini ele aldık. Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'a ait Hak Dini Kur'an Dili isimli tefsiri inceleyerek bu tefsirde yer alan ayetler ve sureler arasındaki münasebeti ortaya koymaya çalıştık. Elmalılı'nın bu sahaya sunduğu katkıları farklı başlıklar altında izah etmeye çalıştık. Elmalılı'nın bu konuyla alakalı görüşlerini serdederken öte yandan diğer bazı müfessirlerin bu konuyla ilişkili fikir ve görüşlerine yer verdik. Kur'an'ı Kerim'in tertip açısından muciz bir kitap olduğunu ortaya çıkarmak amacıyla kaleme aldığımız bu çalışma, aynı zamanda Kur'an'ın anlaşılmasına mütevazı bir katkı sağlamaya yöneliktir.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran has a great niche. The verses and the meaning of this sacred book have been revealed through the relevant Qur'an. One of the most important branches of knowledge that tries to explain the unique harmony between the verses and chapters and the miracle of the Qur'an is undoubtedly the Qur'an. Relevant Qur'anic knowledge is the knowledge that began in hijri 4th century and continues its systematic continuity until today. This science has an important place among the Qur'anic sciences because of its aim to ensure the integrity of the Qur'an. In this study, we tried to explain the relationship between verses and suras in this tafsir by examining the interpretation of the Right of Religious Qur'an Language by Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır. We tried to explain the innovations that Elmalılı brought to this field under different titles. When we talk about the relationship between verses and suras, we tried to explain the connection and harmony of some words in the verses. While Elmalılı's relevant views on this issue, on the other hand, we have included opinions and opinions of some other commentators related to this subject. This study, which we suggest in order to show that the Quran is a miraculous book in terms of order, is also intended to contribute to the understanding of that book.