Muğla kıyı sularının uzaktan algılama tekniği ile su kalitesinin belirlenmesi ve haritalanması
Determination and mapping of water quality by using satellite data in Mugla province
- Tez No: 557425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: AKM, ÇözünmüĢ Oksijen, Klorofil-a, Sıcaklık, Su Kalitesi, Dissolved Oxygen, Chlorophyl-a, Temperature, TSM, Water Quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Kıyısal, sulak ve deniz ekosistemleri için su kalitesi canlı yaşamı açısından en önemli kıstastır. Bu nedenle özellikle kıyısal sulak alanlarda su kalitesinin belirlenmesi ve bu alanların sürekli izlenmesi; kıyısal ekosistemin sağlıklı bir şekilde devamlılığının sağlanması, insanoğlunun deniz suyu üzerindeki tahribatının engellenmesi ve suyun ekonomik kullanımı yönünden büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada; Ülkemiz sınırları içerisinde yer alan ve her yıl milyonlarca turistin ziyaret noktası hâline gelen, en önemli deniz ekosistemlerine ev sahipliği yapan Muğla ilinin kıyısal sularına yönelik olarak Uzaktan Algılama teknolojisinin sağladığı imkânlar doğrultusunda su kalitesini belirleyen ana parametrelerden olan Askıda Katı Madde, Çözünmüş Oksijen, Klorofil-a konsantrasyonları ve Sıcaklık değerleri belirlenerek klasik yersel yöntemler sonucunda belirlenen laboratuvar sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak yersel yöntemler ile elde edilen laboratuvar verileri ile Uzaktan Algılama teknolojisi kullanılarak elde edilen veriler arasında ilişki, tutarlılık yönünden değerlendirilmiş ve Muğla ilinin sahip olduğu korunan alanların yönetimine nasıl katkı sağlayacağı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Water quality is an important criteria for coastal and open sea ecosystems. Especially in the coastal waters, quantitative determination of the water quality and observation of these areas have a great impotance in terms of the coastal ecosystem and coastal areas used for economic and commercial activities. Water quality is an important criteria for coastal and open sea ecosystems. Especially in the coastal waters, quantitative determination of the water quality and observation of these areas have a great impotance in terms of the coastal ecosystem and coastal areas used for economic and commercial activities. The purpose of this study is; comparison of classical terrestrial methods with remote sensing method in water quality analysis, cheaper and faster solutions for water quality analysis. Thus, control schemes built on areas with high natural values will be less labor intensive and healthier. As a result, a high correlation was obtained between laboratory data obtained by terrestrial methods and data obtained by using Remote Sensing technology in Muğla province sea waters.