Bolvadin fayı yüzey deformasyonlarının hassas nivelman ölçüleri ile izlenmesi
The monitoring of bolvadin fault crust deformation with precise levelling
- Tez No: 557429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ, DOÇ. DR. İBRAHİM TİRYAKİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Bolvadin Fayı, Yüzey Deformasyonları, Afyon-AkĢehir Grabeni, Hassas Nivelman, Bolvadin Fault, Crust Deformation, Afyon-AkĢehir Graben, Precise Levelling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Tektonik hareketlerinin incelenmesi sayesinde bugün, büyük depremlerin kaynak fayları nerelerde olacağı tahmin edilebilmektedir. Faylar üzerinde meydana gelen yanal ve düşey yer değiştirme miktarlarını ölçümler yaparak fayın kayma hızını ve fay zonunu oluşturan her bir fay segmenti üzerinde meydana gelen büyük depremlerin tekrarlanma aralıklarını belirlemek deprem tehlike analizleri için önemlidir. Son yıllarda, Afyon-Akşehir Grabeninin ortasında yer alan Bolvadin şehir merkezinin güney kısmı ile kuzey doğu bölümü arasında kalan alan içerisinde, Bolvadin Fayına paralel/yarı paralel gidişli önceden gözlemlenmeyen yüzey deformasyonları meydana gelmiş ve meydana gelmeye devam etmektedir. Bolvadin merkezinde büyük bir kısmı yerleşim alanlarından çizgisel bir hat boyunca geçen yüzey deformasyonları nedeniyle, bahçe duvarlarında kırılmalar, binalarda çatlaklar, yollarda çökmeler, yer altı kanalizasyon ve su hatlarında kırılmalar meydana geldiği gözlenmiştir. Çizgisel gidişli yarık ve çatlaklar şeklinde gözlenen yüzey deformasyonları boyunca güneydoğuda kalan bloğun düştüğü gözlemlenmiştir. 2014 yılında kurulan ve bu bölge içinde kalan bir sabit GNSS noktası incelendiğine diğer alanlara göre bölge içinde kalan istasyon noktasının yaklaşık 20 cm lik düşey hareketi izlenmiştir. Bu tez çalışmasında Bolvadin civarında meydana gelen güncel yüzey deformasyonlarının nedeninin ve miktarının tespit edilmesi için Bolvadin çevresine 3 ayrı bölgede toplam 2 km'lik bir hatta bulunan elektrik direklerine pirinçten çubuklar monte edilerek 2016 ve 2017 yılları Ağustos aylarında toplam 2 kampanya ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre deformasyon zonu boyunca, 5 ile 65 mm/yıl arasında düşey deformasyon hızı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, source faults of the major earthquakes are estimated thanks to the studies of active tectonics and earthquake geology. It is important to determine the slip rate by measuring the lateral and vertical displacements across the faults and estimate the recurrence intervals of the large earthquakes occurring on each fault segment forming the fault zone for earthquake hazard analysis. In recent, it was observed that active surface deformations occurred parallel to Bolvadin fault in the area between the southern part of the Bolvadin center and the northeast section in the center of Afyon-Akşehir Graben. Breaks in the garden walls, underground sewerage, and water lines, cracks in buildings, crashes in roads happened due to the surface deformations along a line from the large part of settlement areas in the center of Bolvadin. It was seen that the block remaining in the southeast fell along the surface deformations in the form of splits and cracks in the line. When a fixed GNSS point in this region, which was set in 2014 was examined, approximately 20 cm vertical movement was monitored compared to the other areas. In this thesis, in order to determine the cause and the amount of the current surface deformations in the vicinity of Bolvadin, brass rods were mounted on electric poles located on a 2 km line in 3 different regions around Bolvadin and 2 campaign measurements were made in August 2016 and 2017. According to the findings, vertical deformation rate between 5 and 65 mm / year was calculated along the deformation zone.