Pain self efficacy questionnaire anketi'nin (ağrı öz yeterlilik anketi) Türkçe'ye uyarlanması, geçerliliği ve güvenilirliği
Turkish adaptation,validity and reliability of pain self efficacy questionnaire
- Tez No: 557517
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDİ BAŞKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kronik Muskuloskeletal Ağrı, Öz Yeterlilik, Ağrı Öz Yeterlilik, Türkçe Geçerlilik Güvenilirlik, Chronic Musculoskeletal Pain, Self eficacy, Pain Self Efficacy, Turkish Validity and Reliability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Pain Self Efficacy Questionnaire Anketi'nin (Ağrı Öz Yeterlilik Anketi) Türkçe'ye Uyarlanması, Geçerliliği ve Güvenilirliği Amaç: Kronik kas- iskelet sistemi kaynaklı ağrı çeken bireyler üzerinde“Pain Self Efficacy Questionnaire”anketinin Türkçe'ye çevrilerek kültürel adaptasyonunun sağlanması ve geçerlilik ile güvenilirliğinin kanıtlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya özel hastane teşkilinde Fizik Tedavi ünitesine başvurup araştırmaya katılmayı kabul eden 130 adet kronik kas- iskelet sistemi kaynaklı ağrı çeken birey katılmıştır. Katılımcılara demografik, sosyokültürel ve mesleki bilgileri, ağrı çekme süreleri ve tanıları ile 10 sorudan oluşan ağrı öz yeterlilik inançlarını sorgulayan Ağrı Öz Yeterlilik anketi yanı sıra ağrı inançları için 'Ağrı İnançları Ölçeği', özürlülük için 'Ağrı Özürlülük Anketi', yaşam kalitesini ölçmek için 'Nottingham Sağlık Profili' uygulanmıştır. Bulgular: Öncelikle AÖYA'nın dil eşdeğerliğine bakılmıştır. Sonraki aşamada güvenilirlik ve geçerlilik çalışması yapılmıştır. Yapı geçerliliği için faktör analizi incelenmiştir. Güvenilirlik için test- tekrar test ve iç tutarlılık analizi yöntemleri uygulanmıştır. Anketinin orijinal yapısıyla uyumlu olarak tek faktörlü bir yapı oluşturduğu ve bu tek faktörlü yapının toplam varyansın % 59,336'sını açıkladığı görülmüştür. Madde faktör yükleri 0,185 ile 0,934 arasında değişmektedir. Madde korelasyon toplamları madde 7 (0,432) hariç 0,689 ile 0,798 arasında bulunmuştur. Ölçeğin güvenilirlik analizinde Cronbach alfa katsayısı α=0,919 olarak tespit edilmiştir. 3 hafta arayla uygulanan test- tekrar testi için 30 kişilik uygulama grubunun ortalamaları birbirine yakın olup, t testi değeri 0,816 bulunmuştur. Sonuç: Anketin faktör uygunluğunun yüksek ve faktör yapısının tek faktörlü yapı olduğu bulunmuştur. Cronbach alfa katsayısının (α=0,919) 1'e yakın olması nedeniyle ölçeğin güvenilirliği oldukça yüksektir. Test – tekrar test güvenilirliğinde tatmin edici t- testi oranı ile iç tutarlılığının yüksek olduğu kanıtlanmıştır. Anket Türk toplumunda kronik ağrılı kişilerde kullanılabilecek yetkinliktedir.
Özet (Çeviri)
Turkish Adaptation, Validity and Reliability of Pain Self Efficacy Questionnaire Objective: The aim of this study was to translate the Pain Self Efficacy Questionnaire into Turkish on chronic musculoskeletal pain sufferers to adapt culturally and to prove its validity and reliability. Material and Method: One hundred and thirty individuals suffering from chronic musculoskeletal pain who applied to the Physical Therapy Unit in a private hospital and accepted to participate to this study are included. In addition to the Pain Self-Efficacy Questionnaire that evaluating pain self-efficacy beliefs consisting of 10 questions, which questions the demographic, socio-cultural and professional knowledge, pain duration and diagnoses, the 'Pain Beliefs Scale' for pain beliefs, the 'Pain Disability Index' for disability, and the 'Nottingham Health Profile' for measuring quality of life were applied to the participants. Results: Firstly, the language equivalence of PSEQ was examined. In the next stage, reliability and validity study was conducted. Factor analysis was examined for construct validity. Test-retest and internal consistency analysis methods were used for reliability. In accordance with the original structure of the questionnaire, it was observed that this single factor structure explained 59.336% of the total variance. Item factor loads ranged from 0.185 to 0.934. Item correlation totals ranged from 0.689 to 0.798, excluding item 7 (0.432). In the reliability analysis of the scale, Cronbach alpha coefficient was α =0.919. For the test-retest test performed at 3-week intervals, the mean of the 30 person application group was close to each other and the t-test value was 0.816. Conclusion: It was found that the factor fit of the questionnaire was high and the factor structure was a single factor structure. Cronbach alpha coefficient (α =0.919) is close to 1, so the reliability of the scale is quite high. Test-retest reliability has been demonstrated to have high internal consistency with satisfactory t-test ratio. The questionnaire is sufficient to be used in people with chronic pain in Turkish society.