Bel ağrısı olan kişilerde namaz temelli öz-yeterlilik ölçeği'nin türkçe geçerlilik ve güvenirliği
Turkish validity and reliability of the prayer-based self-efficacy scale for people with low back pain
- Tez No: 644429
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDİ BAŞKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: namaz, bel ağrısı, öz-yeterlilik, geçerlilik, güvenirlik, islamic prayer, salat, low back pain, self-efficacy, validity, reliability
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bel Ağrısı Olan Kişilerde Namaz Temelli Öz-Yeterlilik Ölçeği'nin Türkçe Geçerlilik ve Güvenirliği Bel ağrısı genellikle kostal sınırın altında ve alt gluteal kıvrımların üzerinde lokalize olan, bacak ağrısı ile birlikte görülebilen ağrı, kas gerginliği veya sertlik olarak tanımlanmaktadır. Yaygın olarak görülen bel ağrısı küresel çapta işe gidememenin en büyük ikinci nedenidir ve bundan dolayı sosyoekonomik etkisi çok fazladır. Bel ağrılı hastalarda fizyoterapistler fonksiyonu doğru bir şekilde değerlendiren ve zaman içindeki değişimi izleyen ölçüm araçlarına ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte, fonksiyon bozukluğunun doğrudan gözlemlenmesi pratik değildir ve fizyoterapistler bel ağrısının günlük aktiviteler üzerindeki etkisini değerlendirmek için genellikle hastaların öz değerlendirmelerine güvenirler. Çalışmamızın amacı bel ağrısı olan hastalarda Namaz Temelli Öz-Yeterlilik Ölçeği'nin Türkçe versiyon, geçerlilik ve güvenirliğinin belirlenmesidir. Çalışmaya 176 kronik bel ağrılı hasta alınmıştır. Güvenirliğin belirlenmesi için test- tekrar test ve iç tutarlılık analizi yapılmıştır. Test – tekrar test sonuçları Pearson Correlation Coefficient yöntemi ile değerlendirilmiştir. Pearson Correlation Coefficient sonuçları 0,993 olarak bulunmuştur. Bu sonuç test-tekrar test cevaplarının yüksek derecede korelasyonunu göstermektedir. İç tutarlılık analizi için Cronbach Alfa değeri hesaplanmıştır. Cronbach Alfa değeri 0,958 bulunmuş olup, anketin yüksek iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermektedir. Anketin geçerliliği yapı geçerliği açısından değerlendirilmiştir. Yapı geçerliliği için faktör analizi ve birleşim geçerliği test edilmiştir. Yapı geçerliği için yapılan faktör analizi anketin dört faktörlü olduğunu belirtmiştir. Birleşim geçerliği için Namaz Temelli Öz-Yeterlilik Ölçeği'nden alınan toplam puanlar Oswestry Disabilite İndeksi'nden alınan toplam puanlar ile pearson korelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Namaz Temelli Öz-Yeterlilik Ölçeğinin Oswestry Disabilite İndeksi ile pearson korelasyon katsayısı -0,714 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar Namaz Temelli Öz-Yeterlilik Ölçeğinin Oswestry Disabilite İndeksi ile korelasyonunun çok iyi seviyede olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak Namaz Temelli Öz-Yeterlilik Ölçeği'nin Türkçe versiyonu geçerli ve güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
The Turkish Validity and Reliability of the Prayer-Based Self-Efficacy Scale for People with Low Back Pain Low back pain is usually defined as pain, muscle tension, or stiffness localized below the costal margin and above the inferior gluteal folds, with or without leg pain. The common low back pain is the second biggest reason for not going to work globally and therefore has a high socioeconomic effect. In patients with low back pain, physiotherapists need measurement tools that accurately evaluate function and monitor changes over time. However, direct observation of dysfunction is impractical, and physiotherapists often rely on self-evaluations to assess the effect of low back pain on daily activities. The aim of our study is to determine the Turkish version, validity and reliability of the İslamic Prayer-Based Self-Efficacy Scale in patients with low back pain. 176 chronic low back pain patients were included in the study. To determine reliability, test-retest and internal consistency analysis were performed. Test - retest results were evaluated by Pearson Correlation Coefficient method. Pearson Correlation Coefficient results were found to be 0.993. This result shows a high correlation of test-retest responses. Cronbach Alpha value was calculated for the internal consistency analysis. The Cronbach Alpha value was found to be 0.958, indicating that the survey has high internal consistency. The validity of the scale was evaluated in terms of construct validity. Factor analysis and combination validity were tested for construct validity. Factor analysis for construct validity indicated that the questionnaire has four factors. The total scores obtained from the İslamic Prayer Based Self-Efficacy Scale for combination validity were evaluated using the Pearson correlation analysis with the total scores from the Oswestry Disability Index. The Oswestry Disability Index of the İslamic Prayer Based Self-Efficacy Scale and pearson correlation coefficient were found to be -0.714. These results show that the correlation of the İslamic Prayer Based Self-Efficacy Scale with the Oswestry Disability Index is very good. As a result, the Turkish version of the İslamic Prayer Based Self-Efficacy Scale is valid and reliable.