Eğitim binalarında çift kabuk cephe sistemleri kullanımlarına bağlı enerji etkin iyileştirme önerileri
Energy effective improvement recommendations related to the use of double skin facade systems in educational buildings
  1. Tez No: 557704
  2. Yazar: SEMRA BAKKAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL MAÇKA KALFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji etkin iyileştirme, Eğitim binası, Çift Kabuk Cephe Sistemi, Energy-Efficient Improvement, Educational building, Double-Skin Facade System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tüm dünyada artan enerji ihtiyacı yenilenemez fosil tabanlı enerji kaynakları kullanımını arttırmış ve bu durum çevresel sorunları da beraberinde getirmiştir. Sanayide, binalarda ve ulaşımda tüketilen enerji sonucunda atmosfere verilen CO2 ve sera gazları miktarı da her geçen gün artmaktadır. Enerji tüketimi ve çevre sorunlarına binaların sebep olduğu payı azaltmak için; binalarda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını mümkün hale getirmek gerekmektedir. Bu konuda çözüme yönelik yaklaşımlar binaların enerji etkin tasarlanması ve var olan binaların enerji etkin iyileştirilmesi yönündedir. Bu çalışmada bina stoğunun önemli bir kısmını oluşturan ve kamusal binalar içinde enerji tüketiminin %15 'inden sorumlu olan eğitim binalarından Milli Eğitim Bakanlığı 24 derslikli tip lise binası projesinin enerji etkin iyileştirilmesi Samsun iklim koşullarında ele alınmıştır. Binanın enerji etkin iyileştirilmesi ısı kayıp ve kazançlarının yoğun olarak meydana geldiği bina kabuğu üzerinden geliştirilen önerilerle sağlanmıştır. Bina kabuğunun enerji etkinliğinin arttırılmasında teknolojik ve yenilikçi yaklaşımlarla çift kabuk cephe senaryoları üretilerek, bu senaryoların ısıtma, soğutma, aydınlatma ve yıllık birincil enerji tüketimleri hesap edilmiştir. Hesaplamalarla elde edilen veriler karşılaştırılarak uygulanabilecek en etkin çift kabuk cephe senaryosu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Increasing energy demand throughout the world has increased the use of non-renewable fossil-based energy sources and this has led to environmental problems. The amount of CO2 and greenhouse gases emitted to the atmosphere as a consequence of the energy consumed in industry, buildings and transportation increases with each passing day. The use of renewable energy sources in buildings should be made possible to reduce the share of energy consumption and environmental problems caused by buildings. Solution-oriented approaches to this issue are in the direction of energy efficient design of buildings and energy efficient improvement of existing buildings. In this study, the energy efficient improvement of 24 classrooms-type educational building project, which is one of the public buildings that constitute an important part of the building stock, is discussed in Samsun climate conditions. The energy efficient improvement of the building has been provided by the suggestions developed through the building shell, where heat losses and gains occur intensively. Double skin facade scenarios were produced in order to increase the energy efficiency of building shell by using technological and innovative approaches, heating, cooling, lighting and annual primary energy consumption of these scenarios were calculated. The most effective double skin facade scenario was obtained by comparing the results.