Van ve Mardin illerine bağlı bazı köylerde içme sularının fiziksel özellikleri ve mineral içeriklerinin incelenmesi
Examination of physicalpropertiesand mineral contents of drinking water in some villages in van and Mardin provinces
  1. Tez No: 557983
  2. Yazar: MERVE GİZEM BARAJ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Metal, İçme Suyu, Mardin, Mineral Madde, Su Kalitesi, Van, Heavy Metal, Drinking Water, Mardin, Mineral Made, Water Quality, Van
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Baraj MG. Van ve Mardin illerine bağlı bazı köylerde içme sularının fiziksel özellikleri ve mineral içeriklerinin incelenmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2019. Bu çalışma, Mardin ve Van'da her ilden seçilen 20 noktadan alınan toplam 40 adet içme suyu örneğinin fiziksel özellikleri, ağır metal ve mineral içerikleri bakımından incelenmesi ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda içme sularının kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. İki bölgede seçilen noktalardan 2018 yılı Ağustos döneminde su örnekleri alınmış ve gerekli analizleri yapılmak üzere uygun koşullarda laboratuvara ulaştırılmıştır. Örneklerin iyon ve metal analizleri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Merkezi Laboratuvarı'nda gerçekleştirildi. Arsenik, Bakır, Bor, Kadmiyum, Kobalt, Mangan, Nikel, Kurşun, Selenyum ve Çinko analizleriiçin İndüktif Eşleşmiş Plazma ve Kütle Spektrometresi (ThermoScientific X II Series ICP-MS) ile, Magnezyum analizleri için İndüktif Eşleşmiş Plazma – Optik Emisyon Spektrometresi (ThermoScientificIcap 6300 DOU ICP-OES) ile yapıldı. Florür, Klorür, Nitrit, Nitrat, Bromür, Sülfat ve Fosfat analizleri de Dionex iyon kromatografisi (Dionex ICS 3000) ile gerçekleştirildi. İletkenlik, pH, ORP, TDS ve min. salt analizleri ise Myron L Company POOL PRO PS6FC cihazı ile yapıldı. Elde edilen sonuçların istatistik analizi T testi ile SPSS 20 kullanılarak yapıldı. Organoleptik olarak incelenen renk, koku ve bulanıklık parametrelerinin istatistik analizinde ise Khi Kare testi kullanıldı. Çalışma sonucunda iki ilin su örneklerine ait Florür, Klorür, Nitrit, Nitrat, Bromür, Bor, Kadmiyum, Kobalt, Çinko, İletkenlik, TDS (Toplam Çözünmüş Katı Madde), ORP (Redoks Potansiyeli) ve sıcaklık değerleri arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Ayrıca İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik tarafından belirlenen sınır değerlerin üzerinde ağır metal içeren içme suları saptanmış , Van'dan alınan su örneklerde Nikel, Mardin'den alınan örneklerde ise fosfat tespit edilmemiştir.2 ilde 40 farklı noktadan alınan su numunelerinde dikkati çeken konular maddeler halinde sunulmuş olup saptanan bozulukların yerel yönetimlere ve çevre ve halk sağlık birimlerine sunulmasının gerektiği , bozuklukların giderilmesinin bu yörede yaşayanlar için önemli olduğu vurgulanmıştır
Özet (Çeviri)
Baraj MG. Examination of physicalpropertiesand mineral contents of drinking water in some villages in Van and Mardin provinces. Van Yuzuncu Yil University Institute of Health Sciences Department of Veterinary Biochemistry Master Thesis, Van, 2019. This study was carried out to investigate the physical properties of 40 drinking water sample staken from 20 points selected from each province in Mardin and Van in terms of their heavy metal and mineral contents and to evaluate the quality of drinking water according to the results obtained. Water samples were taken from the selected points in two regions in August 2018 and sent to the laboratory under appropriate conditions to make the necessary analyzes. Theionand metal analyzes of the samples were carried out at Van Yuzuncu Yil University Central Laboratory. Inductive Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometer (ThermoScientificIcap 6300 DOU ICP-OES) wasused for Magnesium analyzes. Arsenic, Copper, Boron, Cadmium, Cobalt, Manganese, Nickel, Lead, Selenium and Zinc Analysis ofweredone by Inductive Coupled Plasma and Mass Spectrometry (ThermoScientific X II Series ICP-MS) wasused. Fluoride, Chloride, Nitrite, Nitrate, Bromide, Sulfate and Phosphate analyzes were determined by Dionexionchromatography (DionexICS 3000). Myron L Company POOL PRO PS6FC device were used to measure conductivity, pH, ORP, TDS and min. salt analyzes. Statistical analysis of the results was performed by using T test and SPSS 20. In the statistical analysis of color, odorand turbidity parameters which were examined organoleptically, Khi Square test wasused. As a result of thestudy, the difference between Fuoride, Chlorine, Nitrite, Nitrate, Bromide, Boron, Cadmium, Cobalt, Zinc, Conductivity, TDS (total dissolved solid), ORP (redoxpotential) and temperature values of the water samples of the two provinces were found to be significant. Moreover, drinking water containing heavy metals above the limit values determined by the Regulation on Water for Human Consumption. Nickel and Phosphate were not detected in the sample staken from Van and Mardin respectively. In the water sample staken from 40 different points in 2 provinces, the most important issues are presented as substances and it is emphasized that the deficiencies should be presented to the local administrations and the public and health units and the removal of the disorders is important for thoseliving in this region.