Akıcı konuşma bozukluğu olan bireylerde kekemelik şiddeti ile psikolojik belirtiler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between stuttering severity and psychological symptoms in individuals with fluent speech disorder
- Tez No: 557985
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kekemelik, Kekemelik Şiddeti, Psikolojik Belirtiler, Stuttering, Stuttering Severity, Psychological Symptoms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kekemelik tanısı almış bireylerde kekemelik ve kekemelik şiddetinin psikolojik belirtiler ile olan ilişkisi literatürde uzun zamandır araştırılan bir konudur. Kekemeliğin bireyin sosyal hayatında yarattığı olumsuzluklar, doğal olarak bireyin psikolojik durumu üzerinde de olumsuz etkilere yol açar. Yapılan pek çok araştırmada kekemelik anksiyete ve/veya depresyonla ilişkilendirilmiş olup, tüm psikolojik belirtilere yönelik bir tarama çalışmasına ulaşılamamıştır. Bu çalışmada, Türkçe konuşan kekeme bireylerde kekemelik şiddetinin değerlendirilmesi ve bu bireylerin ayrıntılı psikolojik belirtilerinin taranması amaçlanmıştır. Çalışmaya kekemelik şikâyeti olan 18 yaş ve üzeri 47 birey dâhil edilmiştir. Bireylerden kekemelik şiddetini değerlendirmek amacıyla yaklaşık 15-20 dakika süresince ortalama 300 kelime içeren konuşma kaydı alınmış ve bu kayıtlar incelenerek konuşma analizleri yapılmıştır. Çalışmaya katılan tüm bireylerin psikolojik belirtilerini taramak amacıyla Somatizasyon, Obsesif-Kompulsif Bozukluk, Kişilerarası Duyarlılık, Depresyon, Anksiyete, Hostilite, Fobik Anksiyete, Paranoid Düşünceler ve Psikotizm alt ölçeklerini içeren Kısa Semptom Envanteri uygulanmıştır. Kekemelik şiddetinin, Kısa Semptom Envanteri Toplam puanı, Somatizasyon alt ölçeği, Kişilerarası Duyarlılık alt ölçeği ve Fobik Anksiyete alt ölçeği ile istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu bulgular doğrultusunda, kekeme bireylerin konuşma terapisi sürecinde psikolojik belirtilerinin de göz önünde bulundurulması ve gerektiğinde ruh sağlığı profesyonellerine yönlendirilmelerinin uygun olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In individuals diagnosed with stuttering; the relationship between stuttering severity and the psychological symptoms is a subject which has been researched for a long time in the literature. The negative effects of stuttering on the individual's social life naturally cause negative effects on the psychological state of the individual. In many studies, stuttering has been associated with anxiety and / or depression, and a screening study for all psychological symptoms has not been achieved. The aim of this study was to evaluate the severity of stuttering in Turkish speaking stutterers and to examine the detailed psychological symptoms of these individuals. A group of 47 individuals who has stuttering disorders have been included in the study, aged over 18. In order to evaluate the severity of stuttering, an average of 300 words were recorded during 15-20 minutes and analyzed afterwards. In order to screen the psychological symptoms of all individuals participating in the study; The Brief Symptom Inventory including Somatization, Obsessive-Compulsive Disorder, Interpersonal Sensitivity, Depression, Anxiety, Hostility, Phobic Anxiety, Paranoid Thoughts and Psychotism subscales were applied. As a result, Stuttering Severity is statistically meaningful and has a positive relationship between Short Symptom Inventory Total Score, Somatization, Interpersonal Sensitivity, and Phobic Anxiety sub-scale scores. The results of this study showed that; during the speech therapy of individuals who stutter, psychological symptoms should also be considered and if needed, mental health professionals should be consulted.