Süt dişlenmeye sahip çocuklarda maloklüzyon sıklığı ve çürük ile ilişkisinin belirlenmesi
Prevalence of malocclusion in children with primary dentition and İTS relationship with caries experience
  1. Tez No: 558055
  2. Yazar: ZÜLAL ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süt dişlenme, oklüzal özellikler, maloklüzyon, çürük, epidemiyoloji, prevelans, Primary dentition, occlusal features, malocclusion, caries, epidemiology, prevalence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Aydın ilindeki anaokuluna giden süt dişlenmeye sahip çocuklarda maloklüzyon görülme sıklığını belirlemek ve çürük ile ilişkisini değerlendirmektir. Bireyler ve Yöntem: Anaokulları ve anasınıflarında 3-5 yaş arası 1053 çocuk üzerinde kesitsel bir çalışma yapılmıştır. Çalışma kriterlerine uymayan 91 çocuk çalışma dışı bırakılmıştır. İkinci süt molar terminal düzlemi, kanin ilişkisi, overjet-overbite dereceleri, ön-arka çapraz kapanış, makas kapanış, fizyolojik boşluklar, çapraşıklık, lateral profil, temporomandibular bozukluk gibi çeşitli oklüzal parametreler değerlendirilmiştir. Çürük varlığı dft indeksi ile kaydedilmiştir. Bulgular: 3-5 yaş grubundaki çocuklarda en sık görülen terminal düzlem ilişkisi %46,7 oranında vertikal tip okluzyon, %29,5 ile mesial tip ve 14,9 ile distal tip okluzyon olarak bulunmştur. Süt kanin oklüzal ilişkileri değerlendirildiğinde en yaygın ilişki Sınıf I (%69,6), ardından Sınıf II ilişki (%17,9) ve Sınıf III ilişki (%6,3) belirlenmiştir. Aydın'da süt dişlenmede maloklüzyon prevalansı %84,5 bulunmuştur ve cinsiyetler arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Toplanılan veriler çocuklarda en yüksek maloklüzyon tipinin derin kapanış olduğunu (%55,7) göstermiştir. Ardından maksiller diestema (%27,1), mandibular diestema (%20,6) orta hat sapması (%15,8) izlenmiştir. Diğer maloklüzyon tiplerinin görülme sıklığı %7'nin altındadır. Çocukların yaklaşık yarısında (%51,2) çürük varlığı tespit edilmiştir. Ortalama dft skoru 2,7 ± 3,5 olarak kaydedilmiştir. Sonuç: Sonuçlar, Aydın'daki 3-5 yaş arası çocuklarda, özellikle vertikal anomalilerde süt dişlenmede maloklüzyon görülme sıklığının yüksek olduğunu ve çürük varlığı ile ilişki bulunmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the present study was to obtain the prevalence of malocclusions and their relation to caries experience in preschool children in Aydın, Turkey. Material and Methods: A cross-sectional survey was conducted among 1053 children aged 3–5 years from kindergartens. Ninety one children who did not match various study criteria were excluded from the study. Several occlusal parameters were clinically assessed, including second deciduous molar terminal plane, canine relationship, degree of overjet and overbite, anterior and posterior crossbite, scissor bite and the presence or absence of physiologic spaces and crowding, lateral profile, temporomandibular disorder. Caries experience was recorded with the dft index. Results: The most common type of terminal plane relationship in 3-5 year old children was found to be flush type occlusion with the ratio of 46,7%, followed by mesial step with 29,5% and distal step occlusion with 14,9%. When the primary canine occlusal relationships was evaluated, the most common relationship was Class I (69,6%), followed by Class II relationship (17,9%) and Class III relationship (6,3%). The prevalence of malocclusion in primary dentition in Aydın was 84,5%, and no significant differences were found in genders. Data showed that the prevalence of deep overbite (55,7%) was the highest in children with malocclusion, followed by maxillary spacing (27,1%), mandibulary spacing (20,6%) midline deviation (15,8%). The prevalence of other types of malocclusion is below 7%. Approximately half (51,2%) had caries experience. The mean dft score was 2,7±3,5. Conclusion: The results revealed a high prevalence of malocclusion in primary dentition in children aged 3–5 years old in Aydın, especially in vertical anomalies and no relationship was found with caries experience.