Avrupa birliği ve teritoryalite: Birlik mekânının teritoryalleşmesi ve içerisi-dışarısı ayrımı
European union and territoriality: The territorialization of union space and inside-outside distinction
- Tez No: 558078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM AYDIN KOYUNCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Teritoryalite, Mekânsal Kontrol, Kompartımanlaşma, Teritoryal Düzen, Avrupa Birliği, Birlik Mekânı, İçerisi-Dışarısı Ayrımı, Territoriality, Spatial Control, Compartmentalization, Territorial Order, European Union, Union Space, Inside-Outside Distinction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 343
Özet
Mekânsal kontrol, yönetimsel/siyasal örgütlenmelerin temel niteliklerinden biridir. Yönetimsel/siyasal örgütlenmeler, belli bir coğrafi alan üzerinde kontrol tesis ederek kompartımanlaştırılmış mekânlar oluşturmaya çalışırlar ve böylece varlıklarına mekânsal bir biçem kazandırırlar. Bu şekilde hem mekân üzerinde kontrol kurulur hem de ekonomik, siyasal, toplumsal, kültürel vb. etkileşimler belli bir düzene oturtulmuş olur. Teritoryalite, yönetimsel/siyasal örgütlenmeleri fiziki mekâna bağlayan ve sınırlandırılmış ya da kompartımanlaştırılmış mekânlar ortaya çıkaran rasyonel bir mekânsal kontrol stratejisidir; başka bir ifadeyle belli coğrafi bir alanın sınırlandırılması ve bu alan içindeki süreçlerin tanzim edilmesine yönelik bir sahiplik iddiasıdır ve siyasal gücün coğrafi tezahürlerinden biridir. Bu çerçevede bir yönetimsel/siyasal örgütlenme olan ve mekânla etkileşime giren Avrupa Birliği de kendi mekânını dışarıdan ayırmaya çalışmakta ve dünya coğrafyası içerisinde düzenli etkileşimler kurmaktadır. Birlik, kendi içerisinde bir düzenlilik mekânı oluşturarak bu mekânı sınırlar yoluyla dışarıdan ayırmakta ve bu şekilde içeride bir güvenli fırsatlar mekânı tanzim etmektedir. Bunu yaparken de teritoryal bir kontrol stratejisi izlemektedir. Avrupa Birliği, kendisi ile dışarıdaki aktör ve mekânlarla düzenli etkileşimler kurmakta ve kendi coğrafi alanının kurumsallığını bu etkileşimler üzerinden güçlendirmektedir. Bu çerçevede çalışmanın temel önermesi, Avrupa Birliği'nin siyasal ve mekânsal açıdan içeride teritoryal bir düzenlilik oluşturduğu ve bu şekilde Birlik mekânının dünya coğrafyası içerisinde bir coğrafi sabite olarak konumlandığıdır.
Özet (Çeviri)
Spatial control is one of the basic characteristics of polities. Polities try to create compartmentalized spaces thereby gaining a spatial form to their existence. Thus, control is established on space, and economic, political, societal, cultural etc. interactions are regulated. Territoriality is a rational spatial control strategy that connects polities to the psychical space, and also, forges bounded or compartmentalized spaces. In other words, as a geographical manifestations of political power, territoriality is a claim of delimiting a certain geographical area, and of regulating processes within this area. In this framework, the European Union, which is a polity interacting with space, struggles to separate its space from the outside, and creates regular interactions in world geography. The Union separates its space by imposing boundaries and forging a space of order whereby creating a secure space of opportunities. Also, it performs a territorial control strategy to form such a spatial order. In this way, it distinguishes inside from outside; establishes regular interactions with outside or outsiders; and strengthens the institutionalization of its geographical area. The main statement of the study is that the European Union politically and spatially establishes a territorial order within its space, and thus, the Union space is positioned as a geographical fixity in world geography.