Boya duyarlı güneş pilleri için yeni nesil nanomalzemelerin sentezi, karakterizasyonu ve uygulamaları
New generation synthesis of nanomaterials for dye sensitive solar cells, characterization and applications
  1. Tez No: 558084
  2. Yazar: ENES DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Boya Duyarlı Güneş Pili (DSSC), Elektrokimyasal Aktiviteler, Karbon Nanotüp Platin Nanopartiküller, Dye-sensitized Solar Cell (DSSC), Electrochemical Activities, Carbon Nanotube, Platinum Nanoparticles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışmasında, fonksiyonelleştirilmiş çok duvarlı karbon nanotüp (Pt NPs @ f-ÇDKNT) ile desteklenmiş Pt nanomateryallerinin gelişimini ve boya duyarlı güneş pili (DSSC) yapımında karşı elektrot (CE) olarak kullanımı denenmiştir. Pt NPs @ f-ÇDKNT nanokompozitler, mikrodalga yöntemi kullanılarak kolayca ve verimli bir şekilde hazırlanmıştır. Veriler, sentez yönteminin, fonksiyonelleştirilmiş çok duvarlı karbon nanotüpler üzerindeki Pt NP'lerin homojen bir dağılımını sağlamak için çok etkili olduğunu açıkca göstermiştir. Pt NPs @ f- ÇDKNT, XRD, TEM, HR-TEM, Raman ve XPS gibi çeşitli teknikler ile karakterize edilmiştir. Ayrıca Pt NPs @ f-ÇDKNT elektro-katalitik performansı döngüsel voltametri (CV) ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) ölçümleri kullanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we report the development of monodisperse Pt nanomaterials deposited on functionalized multiwalled carbon nanotube (Pt NPs @ f-MWCNT) and their usage as the counter electrode (CE) in dye-sensitized solar cell (DSSC). Pt NPs @ f-MWCNT nanocomposites was easily and efficiently prepared by using the microwave assistance method. The data displays that the synthesis method is very effective for mono dispersion of Pt NPs on functionalized multi walled carbon nanotubes.. The morphological characterization of Pt NPs @ f-MWCNT was fully characterized by employing several techniques such as XRD, TEM, HR-TEM, Raman and XPS methods. The electro-catalytic performance of Pt NPs @ f-MWCNT has been also assessed by using cyclic voltammetry (CV) and electrochemical impedance spectroscopy (EIS) measurements.