Ravzatü'l-İnşâ (İnceleme-metin-tıpkıbasım-sözlük)
Ravzatu'l-insha (Examination-text-facsimile-glossary)
- Tez No: 558090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ganîzâde Nâdirî, inşâ, belâgat ve fesâhat, inşâ yazma âdâb ve usulleri, inşâ sîgaları, Ganîzâde Nâdirî, prose, eloquence, the style and manners of writing prose, moods of prose
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 384
Özet
Çalışmamız inceleme, metin, sözlük ve tıpkıbasımdan oluşmaktadır . Ganîzâde Nâdirî'nin münşeat hakkında teorik bilgi verdiği ve bazı mektuplarını içeren bu eserinin inceleme kısmında öncelikle yazar ve edebi kişiliği hakkında bilgiler verilmiştir . Daha sonra da mecmualara, münşeatlara ve mektuplara dair genel tanımlar aktarılmış (inşâ, münşî ve münşî özellikleri, münşeat, hat, heca, mektup, taziyet-nâme, ahid-nâme, fetih-nâme… vs . kavramları) ve Ravzatü'l-İnşâ (İnceleme-Metin-Tıpkıbasım-Sözlük)'nın dili, üslûbu ve muhtevası ile ilgili bilgiler verilerek inceleme kısmı bitirilmiştir . Bu bölümün ardından münşeatın metni ve tıpkıbasımı ile sözlüğü verilerek çalışmamız noktalanmıştır .
Özet (Çeviri)
Our study consists of examination, text, glossary and facsimile parts . In the examination part of this work, which Ganîzâde Nâdirî has given theoratical information about munseat (the general name of the works where prose or letters are collected on various subjects) and has included some of his letters, it is given some information about the author and his literary personality . Afterwards, general information about magazines, munseat and letters is given (terms like prose, munsi, characteristics of munsi, munseat, calligraphy, syllable, letter, letter of condolence, alliance, fetihnâme (the letter written to inform the neighboring monarchs about the victories and taken places in the Ottoman Empire) etc.) , and examination part is completed by giving information about the language, style and content of Ravzatu'l-Insa (Examination-Text-Facsimile-Glossary) . Following this section, we have completed the work by giving the text, facsimile and glossary of munseat .