Câhiliye döneminden Emeviler dönemine kadar Kays Aylân Kabilesi
Kays Aylân Tribe from pre-İslamic age of ignorance to umayyads age
- Tez No: 558089
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NADİR KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Adnani, Kays Aylân, Bedouin, Tribe, Pre-Islamic Age of Ignorance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
“Câhiliye Döneminden Emeviler Dönemine Kadar Kays Aylân Kabilesi”adlı bu çalışmada, Kays Aylân kabilesinin belirlenen dönem kapsamında öncelikle soyu, alt kolları ve yaşadığı coğrafya üzerinde durulmuştur. Ayrıca kabilenin sosyal, dinî ve kültürel hayatı hakkında bilgi verilmiş, Kays Aylân kabilesinin yaşadığı coğrafyada diğer kabilelerle kurmuş olduğu siyasî ve ekonomik ilişkiler ile kabilenin faaliyetleri incelenmiştir. İslâm dininin Mekke'de ortaya çıkmasıyla birlikte Kays Aylân kabilesinin gerek Mekke ve gerekse Medine dönemindeki genel durumu hakkında bilgi verilmiş ve kabilenin bu süreçlerde Hz. Peygamber'le olan ilişkileri ve İslâmlaşma süreci ele alınmıştır. Ayrıca kabilenin zikredilen süre içerisinde Dört Halife ile ilişkileri üzerinde durulmuştur. Anahtar Kavramlar: Adnânîler, Kays Aylân, Bedevî, Kabile, Câhiliye
Özet (Çeviri)
In this work which is named as the“Kays Aylân Tribe from Pre-Islamic Age of Ignorance to Umayyads Age”, the ancestry of the Kays Aylân Tribe, its subbranches and the geography where they lived is emphasized within the scope of the determined period. Also, some information is given about the cultural, religious and social life of the tribe, and its cultural and economic relations with other tribes in the geography where they lived and their actions are studied. Some information is given about the general situation of the Kays Aylân Tribe both in Mecca and Medina after the rise of the Islam Religion in Mecca, also their Islamisation period and their relations with the Prophet Muhammed is discussed. At the same time, their relations with the four caliphs is in this period is discussed.