Kıraat ilminin Endülüs'e intikalinde Mısır kıraat âlimlerinin etkisi
The influence of Egyptian scholars in the transition of ilm al-qıraat to Andalus
  1. Tez No: 558178
  2. Yazar: NUR KÜBRA DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraat İlmi, Endülüs, Mısır, İlmî Etkileşim, Rihle, İlm al-qira'ah, al-Andalus, Egypt, Scientific Interaction, Rihla
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Müslüman idaresindeki Endülüs; ortaya çıktığı tarihî dönem, varlığını sürdürdüğü coğrafî saha, siyasî hâkimiyeti ve tarih sahnesinden fiilen çekilişi/çöküşü gibi birçok açıdan ilmî çalışmalarda ilgi çekici olma vasfını muhafaza etmektedir. Bu ilgide hiç şüphesiz siyasî tarihi yanında geride bıraktığı kültürel ve ilmî birikimin katkısı büyüktür. Endülüs özellikle kıraat, tefsir ve hadis başta olmak üzere İslâmî ilimler sahasında sonraki dönemlerde istifade edilen temel birçok kaynağın telif edildiği bir bölge olmasıyla da kendisinden söz ettirmiştir. Bunlar arasında kıraat ilminin özel bir yeri olduğunu söylemek mübâlağa olmayacaktır. Çünkü meşhur birçok kurrâyı yetiştiren bölgede, önemli kıraat eserleri de telif edilmiştir. Bu çalışmada Endülüs kıraat birikiminin ortaya çıkışı, Mısır bölgesinin etkisi üzerinden ele alınacaktır. Çünkü kıraat ilminin intikalinde bölgeler arasında dikkat çekici bir etkileşim bulunmaktadır. Bundan dolayı bazı isimler ve bunlar arasında var olan şeyh-talebe ilişkisi üzerinden mesele ele alınmaya çalışılmıştır. Yeri geldikçe benzer hususlardan hareketle bazı değerlendirmeler ve analizler de yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
al-Andalus under the domination of Muslims has preserved its intriguing character from many aspects like the historical period in which it arised, the geographical area that it continued to exist in, its political dominance and the time of collapse. In additon to the political history, the cultural and scientific background of al-Andalus has a contribution to this concern. al-Andalus, particularly in recitation (ilm al-qira'ah), tafseer and hadith, had made impression in so far as being a region for Islamic sciences that became influential in subsequent periods. It is not overstatement to say that ilm al-qira'ah has a special position among the aforementioned sciences. Because some treatises had been compiled in this region. In this article, the emergence of ilm al-qira'at in al-Andalus will be evaluated on through the region of Egypt. Because there is a very remarkable interaction between these regions. Therefore, the issue had been evaluated in terms of some people and master-disciple relation among them. As the occasion arised, some considerations and reviews had been made because of similar issues.