Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında üniversite öğrencilerinin sosyal medyayı kullanma alışkanlıkları
The use of social media by university students in the context of usage and satisfaction approach
- Tez No: 558264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Sosyal Medya, Sosyal Medya Ağları, Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı, Internet, Social Media, Social Media Networks, Uses and Gratifications Approach
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Erciyes Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi evreninde öğrencilerin sosyal medya kullanım sıklıklarını, amaçlarını, motivasyonlarını kullanımlar ve doyumlar kuramı çerçevesinde belirlemeyi hedefleyen bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, yeni iletişim teknolojileri olarak nitelendirdiğimiz, internet ve onunla birlikte hayatımıza dâhil olan, günlük yaşamda çok sık kullandığımız sosyal medya ortamları özellikleri ile birlikte tanımlanmıştır. İkinci bölümde, kuramsal çerçeveyi oluşturan kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı, literatür tarama yöntemi kullanılarak açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümü olan uygulama bölümünde ise nicel veri toplama tekniklerinden olan anket yöntemi, Erciyes Üniversitesi ve Nuh Naci Yazgan Üniversitesi evrenini temsil eden 600 kişi üzerinde uygulanmıştır. Araştırma örneklemi olarak belirlenen 600 kişiden elde edilen veriler, spss programına girilerek çeşitli betimsel istatistikler yapılmıştır. Bulgular ve yorum başlığı altında üniversite öğrencilerinin sosyal medyayı kullanım alışkanlıklarına yönelik internette ve sosyal medya ortamlarında ne kadar vakit geçirdiklerini, en çok hangi sosyal medya ağlarını kullandıklarını, sosyal medyayı hangi amaçla kullandıklarını belirlemek amacıyla yapılan anket sonucu ulaşılan verilere ve yorumlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to determine the frequency, objectives and motivations of social media usage of students by the context of their use and gratifications theory within the framework of Erciyes Universty and Nuh Naci Yazgan Universty consist of three parts. In the first part of the study what we called the new communication technologies, the internet and the social media environments that we use very frequently in our daily lives are defined together with their characteristics. In the second section, use of theoretical framework and gartifications approach are explained using the literature screening method. In the third and last part of the study, the survey method, which is one of the quantitative data collection techniques, has been applied to 600 people represting the University of Erciyes and Nuh Naci Yazgan University. The data obtained from 600 people identified as research were made by entering spss program with various descriptive statistics. Under the heading of findings and comments the students for social media usage habits are available, how much time the university students spend on the internet and social media, which social media networks they use the most, the results and comments of the survey to determine for what purpose they use social media.