Üniversite öğrencilerinin Türk dizilerini izleme alışkanlıklarının ve motivasyonlarının demografik değişkenler bağlamında incelenmesi: Lübnan örneği
The differences in motivations and habits of watching Turkish series among university students in relation to thier demographic variations: Lebanon example
  1. Tez No: 526821
  2. Yazar: RANIA ITANI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KOÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Lübnan, Orta Doğu, Türk Dizileri, Motivasyonlar, Alışkanlıklar, Üniversite Örencileri, Yumuşak Gç, Lebanon, Middle East, Turkish series, Motivations, Habits, University students, Soft power
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Lübnan, özellikle Orta Doğu'da çeşitli demografik gruplar arasında Türk dizi kullanımındaki farklılıkları ölçmek için farklı bir kültürel örnek sunar. Bu tez çalışması, Türk dizilerinin Lübnan Üniversitesi öğrencileri arasındaki izlenme alışkanlıklarının ve motivasyonlarının demografik değişkenler itibariyle belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle Lübnan'ın politik tarihinden bahsedilerek Lübnan halkının kültürel ve sosyal antropolojisinin özeti sunulmuştur. Sonrasında Türkiye'nin Dışişleri politikası bağlamında 2008 yılından bu yana Orta Doğu'da yayılan Türk dizileri fenomeninin, potansiyel bir yumuşak güç stratejisi (soft power) oluşturmadaki rolüne odaklanılmıştır. Bu doğrultuda Orta Doğu'daki izleyicilerin Türk dizilerini izleme motivasyonları ve alışkanlıklarını inceleyen çeşitli çalışma ve araştırmalar söz konusu çalışma için referans oluşturmuştur. Kullanımlar ve Doyumlar yaklaşımı temel alınarak yapılan bu niceliksel araştırmada hedeflenen sonuca ulaşmak için, Lübnan Üniversitesi'nde öğrenim gören 17-25 yaş arasındaki 365 öğrenciyle anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket çalışması sonucunda, diğer Orta Doğu ülkelerine göre, Lübnanlı gençlerin Türk dizilerini izleme oranlarında önemli bir azalış olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since Lebanon serves as a diverse culture for measuring the differences in Using Turkish series among various demographic groups, especially within the Middle East; this thesis aims at identifying the habits and motivations of watching Turkish series among Lebanese University students in relation to their demographic differences. Through citing the country's history, a short record of the cultural and social anthropology of the Lebanese people is provided. After that, a review of the Turkish series phenomenon that had swept over the Middle East since the year 2008 is being presented, with a focus on its role as a potential soft power strategy for Turkey's Foreign affairs policies. Studies and researches analyzing the Middle Eastern viewer's motivations and habits of watching the Turkish series' were discussed as reference and comparison points for this study. The research is adopting a Uses and Gratifications approach in order to reach the targeted results. A survey was distributed among 365 Lebanese student who are aged between 17 and 25 years old and attend one of the branches of the Lebanese University. The results of those survey's analysis proved a significant decrease in the viewing rates of Turkish series among Lebanese youths in comparison to other Middle Eastern countries.