Kur'ân ayetleri ışığında ibadet vakitleri
Worship times in the light of the Qur'anic verses
- Tez No: 558273
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, İslam, Vakit, İbadet, Tafseer, Qur'an, Islam, Time, Worship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kur'ân Ayetleri Işığında İbadet Vakitleri isimli bu çalışmada öncelikle ibadet ve vakit kavramlarının tanımına ve Kur'ân'da ibadet ve vakit kavramlarını karşılayan kelimelere yer verilmeye çalışılmıştır. Daha sonra Kur'ân'da yer alan namaz, oruç, zekât ve hac kavramları hakkında bilgiler verilmiş ve ardından bu ibadetlerin vakitlerine geçilmiştir. İbadet vakitleriyle ilgili ayetlerin yorumlarından da yola çıkılarak İslam alimlerinin bu husustaki görüşleri de dikkate alınarak konu değerlendirilmiştir. Çalışmada kutup bölgelerindeki ibadet vakitlerine hakkında bilgiler verildikten sonra, konuyla alakalı çözüm önerileri sunulmuştur. Ayrıca İslam ülkelerindeki ibadet vakitleriyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verilmeye çalışılmıştır. Konuyla ilgili temel tefsir kitapları mümkün olduğu ölçüde taranmak suretiyle çalışmada ibadetin vakitle olan ilişkisinin ortaya konulması amaç edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study called worship times in the light of Qur'anic verses, firstly the definition of worship and time concepts and the words that meet the concepts of worship and time in the Qur'an were tried to be included. After that, information about the concepts of prayers, fasting, zakat and pilgrimage in the Qur'an were given and then the times of these meetings were started. Based on the interpretations of the verses related to the times of worship, the subject was evaluated by taking into consideration the views of the Islamic scholars. In the study, after giving information about the worship times in the polar regions, the proposed solutions are presented. In addition, it was tried to give information about the studies about worship times in Islamic countries. The aim of the study is to reveal the relationship of the worship with the period in question.