Kur'an ayetleri ışığında ibnu'l-vakt kavramı
The concept of ibnul-waqt in light of Quranic verses
  1. Tez No: 928367
  2. Yazar: MERVE KARADAĞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP CERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, İbnü'l vakt, Zaman, Tevekkül, Qur'an, Tafsir, Ibn al-Wakt, Time, Tawakkul
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Zaman, İslam düşüncesinde önemli bir yere sahiptir. İslam, zamanın kıymetini bilerek, onu en iyi şekilde değerlendirmeyi emreder. İslam'da zaman, geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman olmak üzere üç ana bölüme ayrılır. Geçmiş zaman, kişinin ibret alması ve ders çıkarması içindir. Gelecek zaman, kişinin hazırlık yapması ve hedeflerine doğru ilerlemesi içindir. Şimdiki zaman ise kişinin yaşamını anlamlı kılması içindir. İslam, zamanın en küçük birimi olan anı en iyi şekilde değerlendirmeyi, yani ibnu'l vakt olmayı öğütler. İbnü'l vakt, zamanın farkında olan, onu boşa harcamayan ve her anını verimli kılan kimsedir. İslam'da zamanın önemi, ibadetlerin zamana göre düzenlenmesinden de anlaşılmaktadır. Namaz, oruç, zekât ve hac gibi ibadetler belli vakitlerde yerine getirilir. Bu, zamanın kıymetini bilmenin ve onu en iyi şekilde değerlendirmenin bir gereğidir. İbnü'l vakt olmak için geçmiş için hayıflanmaktan ve gelecek için endişeye düşmekten uzak durmak gerekir. Tevekkül ederek, içinde bulunduğumuz anı değerlendirmek gerekir. Tevekkül eden insan, zamanın getirdiği her şeye sabır, şükür ve rıza gösterir. İbnü'l vakt olmak, kişinin hem dünyevi hem de uhrevi hayatında mutlu ve huzurlu olmasını sağlar. Bu çalışmada, zamanın değerlendirilmesi ve anlamlandırılması ile ilgili olan ibnu'l-vakt kavramı, Kur'an ayetlerindeki yansımaları, ibadet ve tevekkül kavramlarıyla olan bağlantıları ve geleceğe yönelik kaygı durumları açısından ele alınmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Time has an important place in Islamic thought. Islam commands to appreciate the value of time and to use it in the best way possible. In Islam, time is divided into three main sections: past, future, and present. The past is for the person to take lessons and learn from. The future is for the person to prepare and progress towards their goals. The present is for the person to make their life meaningful.“Islam advises to make the best use of the moment, which is the smallest unit of time, that is, to be ibnu'l vakt. İbnu'l vakt is someone who is aware of time, does not waste it, and makes every moment productive. The importance of time in Islam is also understood from the arrangement of the worship according to time. Worship such as prayer, fasting, zakat, and hajj are performed at certain times. This is a requirement of knowing the value of time and using it in the best way possible. To be ibnu'l vakt, one should avoid regretting the past and worrying about the future. One should make use of the present moment by trusting in God. The person who trusts in God shows patience, gratitude, and consent to whatever time brings. Being ibnu'l vakt enables the person to be happy and peaceful in both worldly and spiritual life.”In this study, the concept of ibnu'l-vakt, which is related to the evaluation and meaning-making of time, is examined and analyzed in terms of its reflections in the Quranic verses, its connections with the concepts of worship and trust in God, and its anxiety states for the future.