Sağlık çalışanlarının hasta güvenliği kültürüne yönelik tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluati̇on of the atti̇tudes of health workerstowards pati̇ent safety culture
- Tez No: 558359
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: sağlık hizmeti, hasta güvenliği, hasta güvenliği kültürü, health care, patient safety, patient safety culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırma bir devlet hastanesinde görev yapmakta olan hekim, ebe ve hemşire meslek gruplarının hasta güvenliği kültürüne yönelik tutumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan tanımlayıcı türde bir araştırmadır. Araştırmanın örneklem grubunu Nevşehir il merkezinde bulunan, 340 yatak kapasiteli Nevşehir Devlet Hastanesinde görev yapmakta olan hekim, ebe ve hemşire meslek gruplarından 300 kişi oluşturmuştur. Veriler betimsel istatistikler ile özetlenmiş, değerlendirmelerde iki örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 34,79±7,58 olup; %69'unu kadınlar ve %31'ni erkekler oluştururken, %60,6'sını hemşire, % 20,7'sini hekim ve % 18,6'sını ebe meslek grupları oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara yöneltilen ifadelerden en fazla desteklenme oranına“İşimi severim”(4.38±0.88) ifadesi sahip olurken; en düşük desteklenme oranına sahip ifade ise“Bu serviste, hasta bakımıyla ilgili bir problem algılarsam, onu söylemekte zorlanırım”(2,39±1,29) olmuştur. Araştırma boyutlar açısından incelendiğinde ise en yüksek ortalamaya stresin yönetimi boyutunun sahip olduğu tespit edilirken; çalışma koşulları boyutunun da en düşük ortalamaya sahip boyut olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada meslek grubu hemşire olan, yaş grubu 25 yaş ve altı olan ve hastanede görev süresi 1-5 yıl arasında olan katılımcıların hasta güvenliği kültürüne yönelik tutumlarının daha olumsuz yönlü olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda haftalık çalışma süresi 50 saatin üzerinde olan ve çalışma periyotları sürekli gece ve vardiyalı olan çalışanların hasta güvenliği kültürüne yönelik algıları da daha olumsuz yönlü bulunmuştur. Araştırmada, çalışanlarda hasta güvenliği kültürünün geliştirilmesinde başta kurum liderlerinin bu yönde öncülük etmeleri gerekliliği belirtilmekte olup; belirli aralıklarla ve uygun şekillerle hasta güvenliği kültürünün ölçülmesine yönelik faaliyetlerin planlanması, uygun raporlama sistemlerinin geliştirilmesi ve çalışanlara düzenli olarak eğitimlerin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study is a descriptive study conducted to evaluate attitudes of physician, midwife and nurse occupational groups working in a public hospital towards patient safety culture. Located in the city center of Nevsehir, 340 bed capacity Nevsehir State Hospital who served in the physician, midwife and nurse groups of 300 people prepared. Data were summarized with descriptive character, two samples t test and one way analysis of variance. The mean age of the participants was 34.79 ± 7.58; 69% were women, 31% were men, 60.6% were nurses, 20.7% were doctors and 18.6% were midwives. In the research,“I love my job ”(4.38 ± 0.88) was the most supported rate among the expressions directed to the participants; the expression with the lowest support rate was“If I perceive a problem with patient care in this service, I will have difficulty to say it”(2,39 ± 1,29).“When the research was examined in terms of dimensions, it was found that the stress average dimension had the highest average; working conditions were also found to be the lowest average dimension.”In the study, it was found that the attitudes of the participants who are occupational nurses, age group 25 years and under and hospital term between 1-5 years are more negative in terms of patient safety culture. At the same time, perceptions of the employees with a weekly working time of more than 50 hours and working periods of continuous night and shifts towards patient safety culture were found to be more negative. In the research, it is stated that the leaders of the institution should lead the way in the development of patient safety culture in the employees. It is recommended to plan activities to measure patient safety culture at regular intervals and in appropriate ways, to develop appropriate reporting systems and to provide regular trainings to employees.