Anaplasmosisli keçilerde eritrosit membranı lipit ve protein oksidasyonu ile Na+/K+ATPaz aktivitesinin araştırılması
The investigation of erythrocyte membrane lipid and protein oxidation with Na+/K+ATPase activity in goats anaplasmosis
  1. Tez No: 558361
  2. Yazar: SALİM İLKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YETER DEĞER, DR. ÖĞR. ÜYESİ BEKİR OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anaplasmosis, AOPP, keçi, MDA, Na+, Anaplasmosis, AOPP, goat, MDA, Na+ /K+ATPase
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, keçilerde anaplasmosisin eritrosit membranı malondialdehit (MDA), ileri oksidasyon protein ürünleri (AOPP), Na+/K+ATPaz, hematolojik ve biyokimyasal parametreler üzerindeki etkisini değerlendirmek için yapıldı. Antikoagülantlı kan örneklerinde hematolojik parametreler kansayım cihazında ve serum örneklerinde biyokimyasal parametreler modüler oto analizör cihazında ticari kit kullanılarak ölçüldü. Eritrosit membranında MDA ve AOPP düzeyleri spektrofotometrik metotlar ile spektrofotometre cihazında, Na+ /K+ATPaz aktivitesi ise ticari kiti kullanılarak ELISA cihazında ölçüldü. Hematolojik analiz sonuçları, anaplasmosis ile enfekte keçilerde RBC, Hb, Hct, MCV, MCH ve MCHC değerlerinde belirgin bir azalma, WBC degerinde ise artış olduğu ortaya koydu. Biyokimyasal analiz sonuçları, anaplasmosis ile enfekte keçilerde, AST, ALT, GGT aktivitelerinin ve globulin, totalbilirubin, direkt bilirubin, trigliserit ve demir seviyelerinde belirgin bir artış olduğunu, total protein, albumin, total kolesterol ve TDBK seviyelerinde ise önemli bir azalma olduğunu ortaya koydu. Anaplasmosisli keçilerde eritrosit membranı MDA ve AOPP seviyelerinin önem gösterecek şekilde artarken, Na+/K+ATPaz aktivesinin azaldığı belirlendi. Elde edilen sonuçlar, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerde önemli değişiklikler olduğunu, aneminin ve oksidatif stresin ruminantlarda anaplasmosisin ortak bir komplikasyonu olduğunu, ayrıca MDA, AOPP düzeylerinin ve Na+/K+ATPaz aktivitesinin belirlenmesinin hastalığın prognozunun takip edilmesinde faydalı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to evaluate the effect of anaplasmosis on erythrocyte membrane malondialdehyde (MDA), advanced oxidation protein products (AOPP), Na+/K+ATPase, hematological and biochemical parameters in goats. Hematological parameters in anticoagulant blood samples on blood cell counter and biochemical parameters in serum on modular auto analyzer were measured using commercial kit. In addition, MDA and AOPP levels were determined in spectrophotometre by spectrophotometric methods and Na+/K+ATPase activity was determined in ELISA by using commercial ELISA kit in erythrocyte membrane. Results of hematological analysis revealed that anaplasmosis-infected goats, RBC, Hb, Hct, MCV, MCH and MCHC values were decreased significantly, but WBC value was increased significantly. Results of biochemical analysis revealed that anaplasmosis-infected goats, AST, ALT, GGT activities and globulin, total lbilirubin, direct bilirubin, triglyceride and iron levels increased significantly, total protein, albumin and total cholesterol and TIBC levels decreased significantly. It was found that erythrocyte membrane MDA and AOPP levels increased significantly, while Na+/K+ATPase activity decreased in goats with anaplasmosis. The results show that there are significant changes in hematological and biochemical parameters, anemia and oxidative stres are common complication of anaplasmosis in ruminants, as well as determination of MDA, AOPP levels and Na+/K+ATPase activity may be useful in monitoring the prognosis of the disease.