Acil servis çalışanlarının intihar girişiminde bulunan olgulara yönelik tutumlarının tükenmişlik ve iş doyumu ile ilişkisi
The relationship between emergency service healthcare professionals' attitudes towards the case of suicide attempt with job satisfaction and burnout
- Tez No: 558423
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURŞAH BAŞOL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, İlk ve Acil Yardım, Nursing, Psychiatry, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Sağlık Personeli, İş Doyumu, Tükenmişlik, İntihar Girişimi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Giriş ve Amaç: Her geçen gün intiharların sayısı artmaktadır. Bu yüzden intiharlar önemli bir sosyal ve kamu sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Acil sağlık hizmetleri, intihar eden kişilerin müdahale edildiği ilk yerdir. İntihar eden bireylerin tedavisinde ve intiharların önlenmesinde önemli rol oynayan acil sağlık çalışanları, bu vakalarla sıklıkla karşılaşmaktadır. Bu sebeple, intihar durumunda acil sağlık personellerinin intihar eğilimlerine karşı tutumları ciddi öneme sahiptir. Planlanan bu çalışmanın amacı; acil servislerde sıkça rastlanan intihar girişimi olan hastalara yönelik acil servis çalışanlarının tutum ve davranışlarını saptamak ve bunları iş doyumu ve tükenmişliğin etkileyip etkilemediğini belirlemektir. Materyal ve Metot: Çalışmanın örneklemini Tokat ve ilçelerindeki tüm acil servislerde çalışan 282 sağlık personeli oluşturup, tanımlayıcı bir korelasyon çalışmasıdır. Veriler; kişisel bilgi formu, intihar girişiminde bulunan olgulara yönelik acil sağlık çalışanlarının tutumları ölçeği (İGYTÖ), mesleki tükenmişlik ölçeği (MTÖ) ve mesleki doyum ölçeği (MDÖ) kullanılarak anket yöntemiyle toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılım, ortalama±standart sapma, ortanca (min-max), t-testi, Anova ve Pearson Korelasyon testleri kullanıldı, p< 0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya 159'u kadın, 123'ü erkek ve 193'ü evli, 89'u bekar toplam 282 sağlık personeli katıldı. Katılımcıların intihar girişiminde bulunan hastalara karşı olumlu tutuma sahip oldukları fakat bunun; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, meslek, medeni durum, çalışma süresi, haftalık çalışma saati ve nöbet tutup tutmama gibi değişkenlerin intihar olgularına ilişkin tutumu etkilemediği belirlenmiştir. İGYTÖ ile alt boyutları arasında anlamlı, pozitif, orta veya zayıf korelasyon bulunurken; İGYTÖ ile MTÖ arasında negatif, çok zayıf ve anlamlı ilişki bulunmuş; İGYTÖ ile MDÖ arasında ise pozitif, çok zayıf anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Acil servis çalışanlarının intihar girişiminde bulunan olgulara yönelik tutumları olumlu olmakla beraber bu düzeyin arttırılması için mesleki doyumda artış ve tükenmişlikte azalma olması gerekmektedir. İntihar vakalarına karşın sağlık çalışanlarına mezuniyet öncesi ve sonrası eğitim programlarında yer verilmesi ve psikiyatri servisi ile koordineli olarak işbirliği sağlanması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: The number of suicides increases day by day. Therefore, suicides are an important social and public health problem. Emergency health services are the first place where suicide is treated. Emergency healthcare professionals, who play an important role in the treatment of suicidal individuals and the prevention of suicides, frequently encounter these cases. Thus, the attitudes of emergency healthcare professionals towards suicidal tendencies are of great importance in case of suicide. The aim of this planned study; to determine the attitudes and behaviours of the emergency healthcare professionals towards patients with frequent suicide attempts in emergency services and to determine whether they affect job satisfaction and burnout. Material and Method: The sample of the study consists of 282 health personnel working in all emergency services in Tokat and its districts and it is a descriptive correlation study. The data was collected by questionnaire method using personal information form, the scale of the attitudes of emergency healthcare professionals towards the cases of suicide (TCSAS), occupational burnout scale (OBS) and occupational satisfaction scale (OSS).