İbn Tabâtabâ ve 'Iyâru'ş-Şi'r adlı eseri
Ibn Tabataba and his work entitled İyar al-Shir
- Tez No: 558427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ŞENSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbn Tabâtabâ, Iyâru'ş-Şi'r, Edebî Tenkit, Şiir Tenkiti, Belagat, Ibn Tabataba, Iyar Al-Shır, literary criticism, poetry criticism, rhetoric
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İbn Tabâtabâ (322/934), Abbasilerin ikinci döneminde yaşamıştır. Bu dönem, kültürel ve ilmî açıdan hareketli bir dönem olmuş her alanda çok değerli eserler ortaya konulmuştur. İbn Tabâtabâ, öğrenimini doğup büyüdüğü yer olan Isfahan'da tamamlamış ve Arap Dili alanında önemli eserler ortaya koymuştur. Ancak onun günümüze ulaşan en önemli eseri 'Iyâru'şŞi'r'dir. Bu eser şiir konusuna yoğunlaşmış olup belagat ve edebî tenkit alanında çok önemli bir yer tutmuştur. 'Iyâru'ş-Şi'r yazıldığı dönemde pek çok âlim ve sanatkârı etkilediği gibi edebî tenkit alanındaki değerini günümüze kadar korumuştur.
Özet (Çeviri)
Ibn Tabâtabâ (322/934) lived in the second period of Abbasids. This was a culturally and scientifically dynamic period in which numerous valuable works were composed in every field. Ibn Tabâtabâ completed his education in Isfahan, where he was born and raised. He has produced important works in the Arabic language field. But Iyar Al-Shır is the only extant work of him. This work focuses on poetry and has an extremely important place in the field of rhetoric and literary criticism. Iyar Al-Shır influenced many scholars and artists of its time and it has preserved its value in the field of literary criticism until the present time.