3322 numaralı 1288 Kayseri Nüfus Defteri transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of Kayseri population Register Dated 1288 and registered with the number 3322
- Tez No: 558474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Nüfus, Kayseri, Defter, Nüfus Hareketliliği, Kaytam, Demografik Yapı, Osmanlı Devleti, Population, Kayseri, Book, Population Mobility, Kaytam, Demographic structure, Ottoman Empire
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Osmanlı kayıt sisteminde Tahrir Defterleri ile başlayan süreç avarız kayıtları, temattuat defterleri ile devam etmiştir. Nüfus defterleri ise bunları bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yapılan nüfus sayımlar sonucunda bilgilerin kayıt altına alınması ile nüfus defterleri oluşacaktır. 1831 yılında yapılmış olan nüfus sayımı ile Osmanlı kayıt sisteminde yeni bir dönem başlamıştır. Kayseri şehri de belirtilen tarihten itiabaren nüfus sayımlarına tabi tutulmuştur. Sayımların yapıldığı tarihte sancak konumunda bulunan şehrin sosyal, ekonomik ve demoğrafik yapısını bu sayımlar sayesinde öğrenmekeyiz. Nüfus defterinde kayıtlı olan bireyler üzerinden Kayseri'nin o dönemde ki mesleki ihtiyaçları, toplumsal kademelerde ki görevlileri, şehrin göç alıp göç verme durumunu, mesleki grupları, lakap ve unvanları görmek mümkündür. Devletin gereksinimi olan askerlik durumları, vergi mükellefleri de bu sayımlar sayesinde öğrenilmektedir. Tezin konusunu oluşturan“3322 Numaralı 1288 Kayseri Nüfus Defteri”E.Ü bünyesinde bulunan Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi'den(KAYTAM) temin edilmiştir. Taranarak bilgisayar ortamına aktarılan belgeler üzerinden transkripsiyon ve değerlendirme çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Process starting with Cadastral Registry Books in Ottoman record systems continued with Avarız records, Temettuat books, and Population registers emerged as a result of these. As a result of the census conducted, population registers will be formed by taking the information into the register.A new era started in the Ottoman registry system with the census conducted in 1831. Kayseri has been subjected to population censuses since the mentioned date. We learn the social, economic and demographic structure of the city which is in the sanjak position at the date of the census thank to this census. It is possible to see the professional needs of Kayseri at that time, duties at social stages of individuals, immigration status of the city, professional groups, nickname and titles through the individuals registered in the population register. Soldier situations, which are required for the state, and taxpayers can also be learned through these censuses.“Kayseri Population Register dated 1288 and with the number 3322”, which is the subject of the thesis, is obtained from KAYTAM (History of Kayseri and Neighboring Areas Researches Center) within Erciyes University. A transcription and evaluation study was performed through the documents which were transferred to the computer by scanning.