Ankara koşullarında yetiştirilen bazı triticale hatlarının verim ve verim öğelerinin incelenmesi
The Examination of yield and yield components of some tiriticale lines grown in Ankara
- Tez No: 104530
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİME ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Triticale, breeding line, yield, yield components
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ANKARA KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI TRİTİCALE HATLARININ VERİM VE VERİM ÖĞELERİNİN İNCELENMESİ Ashhan ÇENGEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saime ÜNVER Bu araştırma, 1998-1999 yılları arasında A.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği'nde yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak 24 adet tritikale ıslah hattı ve kontrol olarak Tatlıcak - 97 tritikale çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf bloktan deneme desenine güre 3 tekrarlamak, olarak 5 s 1.2 m boyutlarındaki parsellere 20 cm sıra aralığında, 6 sıra olarak ekilmiştir. Ekimden önce 12 kg/da DAP (diamonyum fosfat) ve ilkbaharda 10 kg/da amonyum nitrat gübresi verilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; kontrol ve ıslah hatlarında bitki boyu; 88.94-128.41 cm, fertil kardeş sayısı; 2.10-2.63 adet, başak uzunluğu; 8.58-1 1.77 cm, başakta başakçık sayısı; 22.77-29.63 adet, başakta tane sayısı; 32.20-44.07 adet, başakta tane ağırlığı 1.24-2.08 g, birim alan tane verimi 644.50-857.58 kg/da ve bin tane ağırlığı; 33.83-49.53 g arasında değişmiştir. Tritikale hatları arasında ZF3 numaralı ıslah hattı verim ve verim öğeleri yönünden en yüksek ortalamaları verirken, ZF8 numaralı ıslah hattının bin tane ağırlığı daha yüksek belirlenmiştir. 2001, 40 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tritikale, ıslah hatları, verim, verim öğeleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE EXAMINATION OF YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME TRITICALE LINES GROWN IN ANKARA Aslıhan ÇENGEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Saime ÜNVER This research was conducted at Applying Research Farm, Faculty of Agriculture, University of Ankara in 1998-1999. The variety of triticale named Tathcak-97 and 24 triticale lines was used as seed material. The experimental design was Randomized Complete Block Design (RBCD) with 3 replications. 12 kg/da diammonium phosphate at sowing time, and 10 kg/da ammonium nitrate in spring were applied on all plots and plot sizes were 5 x 1.2 m. According to the results of this research; these values have showed changing between 88.94-128.41 cm for plant height, 2.10-2.63 for tiller numbers per plant, 8.58-11.77 cm for spike length, 22.77-29.63 for number of spikelets per spike, 32.20-44.07 for seed number per spike, 1.24-2.08 g for seed yield per spikes 644.50- 857.58 kg for seed yield per decare and 33.83-49.53 g for 1000 kernel weight. ZF3 triticale lin« has shown better values than control variety for yield and yield components. The highest 1000 - kernel weight was determined in ZF8 triticale line. 2001, 40 pages